Wpis z mikrobloga

Jak wynika z badania zleconego przez amerykańską firmę Amazon, regularnie czytające osoby czują się znacznie szczęśliwe od pozostałych, przyznając literaturze ważne miejsce w całości swojego życia.

Globalna ankieta na temat czytelnictwa przeprowadzona przez Kelton Global w 13 krajach – najważniejsze wnioski:
– Ponad 70% ankietowanych przyznało, że przedkłada czytanie nad inne aktywności. Mieszkańcy Meksyku, Brazylii, Indii, Włoch i Japonii bardziej cenią kontakt z książkami niż możliwość dłuższego snu.
– Ponad 80% respondentów dostrzega pozytywny wpływ czytania na własne związki, a jedna na trzy osoby poszukuje w książkach rozwiązań swych miłosnych problemów.
– 40% czytelników żyjących w związkach uważa, że czytanie romantycznej literatury pozytywnie wpływa na ich relacje z najbliższą osobą.
– 41% przebadanych par z całego świata uznało, że dyskusje na temat książek były jedną z najważniejszych rzeczy, które pomogły im się w sobie zakochać.
– 45% ankietowanych twierdzi, że czytanie zapewnia im pretekst do prowadzenia interesujących rozmów z innymi ludźmi.
– Ponad 60% uczestników badania woli dyskutowanie na temat literatury w klubach książki od picia wina.
– Ponad 65% ankietowanych przyznaje czytaniu wysoką wartość w rozbudzaniu własnych zainteresowań.
– Prawie 30% żyjących w związkach ankietowanych przyznaje, że byłoby w stanie zakwestionować swoją relację ze względu na typy książek lub gatunków literackich, które preferują ich partnerzy.
– 45% respondentów uznaje częstsze kontakty z książkami za jeden z najważniejszych osobistych celów rozwojowych tego roku.

Link do całego artykułu: https://www.naczytniku.pl/zdaniem-amazona-czytanie-nas-uszczesliwia-wyniki-nowego-badania/

#ebook #kindle #ksiazki #kultura #literatura #czytniki

#naczytniku <= tag do obserwowania/czarnolistowania
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Na_Czytniku_PL: Ja lubię czytać, bo dzięki książce mogę przeżywać fantastyczne przygody, poznawać dawno minione wydarzenia i postacie czy po prostu poznać spostrzeżenia wybitnych autorów na różne tematy. Gatunków jest wiele, więc nie trzeba ciągle czytać o polowaniu na smoki lub jak z jednego cebuliona zrobić piętnaście.

Żałuje, że dopiero zacząłem "na poważnie" czytać w ostatnich 4 latach, ale lepiej późno niż wcale. W 2016 zacząłem czytać po angielsku i od
  • Odpowiedz
@Na_Czytniku_PL: Nie no spoko, czytajacy to nadludzie...
Po co w ogole jest taka ankieta? Zeby przedluzyc wirtualnego penisa?
'regularnie czytające osoby czują się znacznie szczęśliwe od pozostałych'- No spoko, od jutra nie robie nic innego tylko czytam bo chce byc najszczesliwszy.
Podstawcie 'czytanie' na 'gry video'
  • Odpowiedz
@maupajoke: Wydaje mi się, że pomiędzy czytaniem dobrych książek a graniem w gry wideo istnieje jednak ogromna różnica. Gry mogą nam dawać tymczasową przyjemność, pozwalać na relaks, chwilę zapomnienia itd. Z kiepskimi lekturami pewnie jest podobnie (być może to o nich przede wszystkim myślałeś) - bazują one na powierzchownych historiach, które możemy poznać, poczuć dreszcz emocji, a potem o wszystkim zapomnieć. Z naprawdę wartościową literaturą jest jednak zupełnie inaczej. Takie
  • Odpowiedz
'istnieje jednak ogromna różnica'-powiedzial kazdy fan hobby do fana innego hobby
'są w stanie pomóc nam w rozumieniu samych siebie'- czyli dowolne hobby, bo hobby wymaga od fana zeby dal tez cos od siebie.
'naszych rozterek egzystencjalnych, problemów uczuciowych, relacji z innymi ludźmi itd. Ich edukacyjne i terapeutyczne walory są pod wieloma względami nie do przecenienia' - znowu dowolne hobby, nawet malujac paznokcie mozemy poznac rozterki egzystencjalne.
'ale mogą być w stanie
  • Odpowiedz