Zalozmy ze krowa w ubojni widzi jak jedzie tasma na smierc, widzi jak najlepszej przyjaciolce #!$%@? lep i tryska krew. Nagle jest przerazona najbardziej na swiecie. We krwi zaczyna plywac ogromna ilosc adrenaliny i wszystkie inne hormony lub neuroprzekazniki odpowiedzialme z stes, strach czy gniew.
Czy jakis procent tych substancji moze zostac w miesie? Czy moga sie nie zdazyc zmetabolizowac a nastepnie wplynac na nasze samopoczucie po zjedzeniu np. miesa takiej przerazonej krowy?
@i_took_a_pill_in_remiza: rzecznik dba o mięso więc trzoda czy bydło jest przeprowadzana w jak najmniej stresujące sposób ponieważ stres wpływa na jakość mięsa, to co opisujesz to islamski uboj halal albo żydowski uboj kpszerny co jest czystym barbarzynstwem i takie mięso ma paskudny smak
Czy jakis procent tych substancji moze zostac w miesie?
@i_took_a_pill_in_remiza: na ubojni separuje się zwierzęta. Wysoki poziom stresu (adrenalina) wpływa na jakość mięsa - wodnistość, metaliczny posmak przez niepoprawne wykrwawienie. Zauważ, że w niektórych kulturach, zwierzęta uspokaja się przed ubojem. Ba, chłop na wsi z zaskoczenia walił obuchem prosiaka, by ten stracił przytomność i spokojnie się wykrwawił. A co do spożycia... nie jestem chemikiem, ale mięso nie jest poddawane natychmiastowej obróbce
@marek-sisey-tymoszczuk: i jeszcze jedno. Sam pośrednio wskazałeś, jak istotne jest prawidłowe wykrwawienie. Substancje jakie wymieniasz są roznoszą wraz z krwią.
@i_took_a_pill_in_remiza im wyższy poziom stresu u zwierzęcia tym wyższe pH w mięsie co negatywnie wpływa na jakoś mięsa szczególnie widać to w wołowinie przeznaczonej na steki
Czy jakis procent tych substancji moze zostac w miesie? Czy moga sie nie zdazyc zmetabolizowac a nastepnie wplynac na nasze samopoczucie po zjedzeniu np. miesa takiej przerazonej krowy?
Zdjecie niepowiazane.
#pytanie #przemyslenia #krowa #krowy #biologia #medycyna #zywnosc #jedzenie #dieta #mikrokoksy
@i_took_a_pill_in_remiza: na ubojni separuje się zwierzęta. Wysoki poziom stresu (adrenalina) wpływa na jakość mięsa - wodnistość, metaliczny posmak przez niepoprawne wykrwawienie. Zauważ, że w niektórych kulturach, zwierzęta uspokaja się przed ubojem. Ba, chłop na wsi z zaskoczenia walił obuchem prosiaka, by ten stracił przytomność i spokojnie się wykrwawił. A co do spożycia... nie jestem chemikiem, ale mięso nie jest poddawane natychmiastowej obróbce
Zresztą powinno się takie zwierzę ogłuszyć.
Tak jest w teorii, a jak było w praktyce wiemy po głośnej aferze z mięsem chorych krów ( ͡° ʖ̯ ͡°)