Wpis z mikrobloga

Elo #piwowarstwo
Przychodzę z pytaniem czy warto mieć refraktometr?
Jak na razie uwarzyłem 1 warkę z zacieraniem (i wiele z płynnych ekstraktów - przechodzę na zacieranie) i nie używałem refraktometru. Przydaje się to?
  • 14
@Szkalownik Powiem tak: prędzej lub później i tak kupisz ( ͡º ͜ʖ͡º) Możesz na bieżąco mierzyć blg wysłodzin, lub gotowanego piwa. Możesz odrazu robić korektę dolewając wody lub wydłużając gotowanie. Mierząc refraktometrem trzeba czekać aż brzeczka ostygnie, bo rzeczywisty pomiar spławik daje w 20*C. Jest o wiele wygodniej.
@Szkalownik: działają na identycznej zasadzie, po prostu drugi z nich ma większe spektrum - Brix w uproszczeniu odpowiada stopniom Blg -> Za pomocą pierwszego możesz precyzyjnie mierzyć brzeczkę do 32blg (wystarczający egzemplarz przy warzeniu mocnego piwa w stylu RIS, Barleywine itp. Za pomocą drugiego pomierzysz ultramocarza - do 40blg ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@NieNajgorzej: nie. Część ma kompensację i w jakimś zakresie będzie ok ale nie 80-100. ALE próbka do badania jest malutka i bardzo szybko stygnie w odróżnieniu do całej menzurki.