Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #ramen
@memfis91: @janosik9: @OrcBerserker: @flo0666: @amn1337:

W związku że ludzie mnie pytały jak się robi dobry ramen na #!$%@? poniżej wrzucam smaczny przepis dla wszystkich zainteresowanych.

Na garnek 5litów:
- 2 kości wołowe około 0.5kg
- 2 kości wieprzowe około 0.5kg
- 1-2 plastry schabu
- marchewka x 1
- por x 1
- pietrucha x 1
- 2 x cebula szalotka
- 3-4 łyżki stołowe pasty miso
- zielona cebulka
- sos sojowy jakieś 2 łyżki
- sól
- pieprz
- jajo dekoracyjnie
- makron typu udon ( kluskowaty jakiś)

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki poza zieloną cebulką i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą razem z kośćmi do pełna.
Dodajemy około 1/2 łyżeczki soli, około 8 kulek czarnego pieprzu.
Gotujemy teraz aż woda zacznie wrzeć.
Jak się zagotuje ma wolno pyrkotać aż kości zaczną robić się miękkie i zacznie wywar zmieniać kolor na mętny na skutek rozpuszczania się szpiku około 6-7 godzin na małym ogniu pamiętając o dolewaniu wody.
Jak kość poddaje się naciskowi noża i czuć że zmiękła to wyławiamy łamiemy lub kroimy je w połówki i wrzucamy jeszcze na 30 minut dodając pastę Miso i sos sojowy.
Po 30 minutach wyławiamy wszystko, odcedzamy wywar i do wywaru wrzucamy podsmażony uprzednio schab który smażymy po posmarowaniu sosem sojowym po niecałej minucie na każdą stronę.
Gotujemy to znowu z 30 minut żeby schabik doszedł ale nie za długo bo będzie smakować jak gówno ( można ewentualnie dosmażyć i nie gotować go w wywarze)
Tniemy zieloną cebulkę do przybrania, gotujemy makaron, gotujemy jajo na miękko.
Wrzucamy wszystko w michę z makaronem na górę i zalewamy wywarem delikatnie soląc jajo jeszcze.
Można sobie dodać 1 plasterek imbiru taki z 2mm jak ktoś lubi do gorącego wywaru przy podaniu.
Sól, pieprz i sos sojowy zostawić na górze jakby smakowało tekturą można doprawić.

Można też dodać więcej pasty miso, czasami zdarzało mi się dowalić 1 łyżkę na litr i było super czuć to Umami
Polecam szukać takiej która w składzie ma wywar rybny, nie kupować polskiego gówna z przepaku.
Oryginalna Japońska za 300 g kosztuje jakieś 16 zł w carffour a starcza na 2 zupy.
  • 1