Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Dzisiaj świetna propozycja dodatku do mięsa czyli kalafior w kremowym serowym sosie, w sumie nie trzeba go już zapiekać, ale ja uwielbiam chrupiący, złoty serrrr ()

Kalafior zapiekany w sosie serowym

1/2 średniego kalafiora (440g)
10g masła
100g śmietanki 36%
100g parmezanu
50g cheddara
ząbek czosnku, sól, pieprz

Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedzić.
Sery zetrzeć, wymieszać i odłożyć 1/5 mieszanki.
W garnuszku zagotować śmietankę z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać sery, dużo pieprzu i opcjonalnie dosolić. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ugotowane różyczki kalafiora wymieszać z sosem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania i posypać odłożonymi serami.
Zapiekać ok 15 minut w 200°C - do zezłocenia sera

MAKRO: 936Kcal 66B 90T 15W
Porcja [1/2]: 468Kcal 33B 45T 7,5W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Pobierz c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 

Dzisiaj świetna propozycja dodatku do mięsa czyli ka...
źródło: comment_9zxfhpYMv1dU20pXlztxKSpfQqzQ1vGJ.jpg
  • 10
@chixi: zastanawiam sie,czy nie lepiej (i łatwiej) byłoby włożyc po prostu twarde, nieugotowane różyczki z serem do piekarnika. Tam i tak zmiękną, a zawsze to mniej roboty i sprzątania. Zresztą ostatnio właśnie tak piekłam do jednego z obiadów :D