Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 73
CHINKALI GRUZIŃSKIE

Przyznam szczerze, że te małe gruzińskie pierożki kosztowały mnie trochę nerwów, ale na szczęście było warto, bo są pyszne! :) Robiłam je po raz pierwszy i już wiem, co poprawić na kolejny raz - przede wszystkim muszę uzbroić się w więcej cierpliwości w stosunku do ciasta :P Skręcanie sakiewek to łatwa sprawa w porównaniu do wałkowania mało elastycznego ciasta. W efekcie ciasto wyszło trochę za grube, ale przynajmniej nie pękło :) Oryginalne chinkali robione jest z baraniny, u mnie jest to mieszanka karkówki wołowej, karkówki wieprzowej i łopatki wieprzowej. Bulion powstający wewnątrz sakiewki to poezja! :) Dzięki oczywiście dobrze przyprawionemu mięsu, tak samo dobrej jakości, co bardzo ważne. Chinkali jemy bez sztućców, wygryzając małą dziurkę, najpierw pijemy bulion, a potem gryziemy całość. Fajna sprawa, rosół i drugie danie w jednym, bardzo polecam spróbować zrobić każdemu! :)

SKŁADNIKI:

- 150 g karkówki wołowej,
- 150 g karkówki wieprzowej,
- 200 g łopatki wieprzowej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- natka pietruszki,
- łyżeczka kolendry (utartej w moździerzu),
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka czarnego pieprzu,
- łyżka soli,
- 200 ml wody,
- 400 g mąki,
- 200 ml wody,
- łyżeczka soli

WYKONANIE:

Mięso (oczywiście kupione w kawałku - zawsze będzie lepszej jakości, od tego kupionego już zmielonego), mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Tak samo mielimy: cebulę, czosnek, chili, natkę pietruszki. Dodajemy przyprawy i wodę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aż mięso się zamarynuje, w tym czasie robimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Mieszamy. Dolewamy wodę i wyrabiamy. Ciasto ze względu na brak tłuszczu będzie dosyć twarde, ale jest mniejsze ryzyko, że pierogi popękają, lub rozkleją się. Odstawiamy ciasto na 30 minut, w tym czasie nieco zmięknie, bo niejako wyrabia się samo. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki, powinny być ciut większe, ponieważ musimy mieć wystarczająco miejsca na skręcenie sakiewki. Na każdym krążku kładziemy łyżkę mięsa i robiąc falbankę, zawijamy dookoła, na koniec mocno ściskając i skręcając czubek sakiewki. Gotujemy wrzucając do lekko osolonego wrzątku przez ok. 14 minut, w zależności od wielkości sakiewki i grubości ciasta, pamiętając, że mięso w środku jest surowe. Podajemy bez sztućców, ;) posypane posiekaną pietruszką i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego! :)
#gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #pokazobiad
Keep_Calm - CHINKALI GRUZIŃSKIE

Przyznam szczerze, że te małe gruzińskie pierożki ko...

źródło: comment_gjbxNNO9qoZL8My2uDF2VI2r7rfMKUKI.jpg

Pobierz
  • 13
@Keep_Calm: No i zainspirowało. Oklnąłem się ostatnio przy chaczapuri imeruli, ale chyba wrócę do gruzińskich tematów. W przepisie rozumiem jest kolendra w ziarnach?

BTW w Gruzji często olewają ten motyw "używaj tylko rąk" i nabijają ogonek z boku widelcem, można wtedy szybciej zjeść bez parzenia rąk ;)
@Keep_Calm: Tak się nie robi chinkali :(
Nie wiem skąd masz przepis, ale ja robie dosyć często te pierożki i robi się je inaczej.
Mięso, musi być mocno przyprawione, ja dodaje sam pieprz i dużo świeżo mielonej kolendry.
Do tego bulion, najlepiej warzywny i nim nasączamy mięso, nie wodą!!
Natkę pietruszki naje się na zewnątrz itp:)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kowalale: Świeża kolendra tylko w przypadku baraniny, u mnie ze względu na inny rodzaj mięsa, dałam kolendrę w mieloną, bo tak lepiej pasuje, nie ma tak intensywnego aromatu, który dobrze się komponuje jako świeża kolendra z baraniną, czy jagnięciną.