Hej winiarze! Pierwsze tegoroczne winko właśnie nastawione. ( ͡°͜ʖ͡°) Wino z hibiskusa. Surowce leżały u mnie już z 2 miesiące i ciągle nie mogłem się zabrać za nastawienie wina. Zmobilizowałem się po wpisie @MarlboroGold:
Przepis przeliczony do uzyskania 34 litrów gotowego wina, nastawione w pojemniku fermentacyjnym 60l. (te wielkie fermentory to bajka ( ͡°͜ʖ͡°) ) 1kg suszonego hibiskusa (napar, bez kwiatów) 100g czarnej herbaty (pół litra naparu) Drożdże Enovini WS Pożywka KOMBI 1op. 1,5 kg rodzynek 7,5 kg cukru 33 litry wody
Hibiskus parzony 3 razy przez kilka minut w porcjach po 250g, każde parzenie to 1,5l wody, razem 18 litrów.
Moje ma niecały miesiąc na dniach oddziele rodzynki. Zamówiłem gotowy zestaw z allegro od malinowego i według przepisu dałem kwasek cytrynowy. Teraz troche żaluje ( ͡°͜ʖ͡°) @Zawodowy_Janusz:
@Zawodowy_Janusz w sumie to pierwsze nastawiłem początkiem grudnia i o dziwo podobne proporcje a teraz mam zamiar nastawić. Drugie ale na razie brak czasu a no i mam jeszcze mały nastaw 10l na próbnego szampana
@MarlboroGold: Szampan z czego? Też hibiskus? Ja jeszcze pewnie nastawię ryżowe wg. Skrzycha - robiłeś? To już taka moja noworoczna tradycja ( ͡°͜ʖ͡°) Wino tak proste, że aż śmieszne, a dobre jak... ( ͡°͜ʖ͡°)
@HansLanda88: Filarem jest esencjonalny napar z hibiskusa i rodzynki. Rodzajów win kwiatowych jest sporo, i zapewniam Cię - nie są one "z cukru" ( ͡°͜ʖ͡°) Tak samo ludzie mówią o winie z ryżu, a po pierwszym spróbowaniu nagle zmieniają poglądy. Piwo to też tylko wywar zbożowo-chmielowy.
@Zawodowy_Janusz ja nastawiłem w sierpniu 25 litrów i w święta poszła połowa. Proporcje jak u Ciebie, ale dałem jeszcze kwas cytrynowy, bo było zbyt nijakie.
@Zawodowy_Janusz: Masz rację. Ja dodałem kwas po około dwóch miesiącach, jak już można było spróbować i stwierdzić czy jest dobrze, czy źle. :) Malinowy od razu sypie spore ilości, Skipior nic nie daje, więc trudno znaleźć prawidłową odpowiedź. Najlepiej sprawdzać własnym smakiem :)
@tooph: Tym bardziej, że odczucie kwasowości różni się w zależności od mocy i słodkości wina. A tak na marginesie - dobry wpływ na wino ma dodatek innego kwasu niż cytrynowego. Kwas jabłkowy i winowy są trochę inne w odbiorze. Trochę ciężej kupić i są trochę droższe ale myślę, że warto.
Hej winiarze! Pierwsze tegoroczne winko właśnie nastawione. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wino z hibiskusa.
Surowce leżały u mnie już z 2 miesiące i ciągle nie mogłem się zabrać za nastawienie wina. Zmobilizowałem się po wpisie @MarlboroGold:
Przepis przeliczony do uzyskania 34 litrów gotowego wina, nastawione w pojemniku fermentacyjnym 60l. (te wielkie fermentory to bajka ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
1kg suszonego hibiskusa (napar, bez kwiatów)
100g czarnej herbaty (pół litra naparu)
Drożdże Enovini WS
Pożywka KOMBI 1op.
1,5 kg rodzynek
7,5 kg cukru
33 litry wody
Hibiskus parzony 3 razy przez kilka minut w porcjach po 250g, każde parzenie to 1,5l wody, razem 18 litrów.
Polecam, wino proste i wdzięczne.
@Zawodowy_Janusz:
@Zawodowy_Janusz: no tak średnio bym powiedział, raczej z cukru. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Malinowy od razu sypie spore ilości, Skipior nic nie daje, więc trudno znaleźć prawidłową odpowiedź. Najlepiej sprawdzać własnym smakiem :)
A tak na marginesie - dobry wpływ na wino ma dodatek innego kwasu niż cytrynowego. Kwas jabłkowy i winowy są trochę inne w odbiorze. Trochę ciężej kupić i są trochę droższe ale myślę, że warto.