Wpis z mikrobloga

@erysipelothrix: Jasne!
-litr wody,
-liście kafiru (ilość dowolna, ja dałem z 15, ale lubię kwaskowe zupy),
-warzywa, które masz w lodówce i które chcesz użyć (ja dałem pomidora pokrojonego na ósemki, paprykę czerwoną, imbir, chilli, trzy szalotki)
-boczniaki (ja dałem 250g, ale było mi ich mało, następnym razem zrobię z większej ilości)
-pasta tom yum
-puszka mleka kokosowego
-limonka
-szczypiorek

1. Najpierw w wodzie rozpuściłem pastę tom yum. Miałem dwa opakowania
@Kayzan: Jakiej pasty użyłeś?

Mieszkałam kiedyś w Chinach i tam sprzedawali gotowe zestawy do tom yum, coś jak u nas włoszczyzna, tylko zamiast marchwi i cebuli były grzyby, liście kafiru, trawa cytrynowa, limonka itp., a wszystko za jakieś grosze, to były czasy ( ͡° ʖ̯ ͡°) W Polsce jeszcze nie udało mi się odtworzyć tego smaku.
@pianinka: Wiesz co, ja bardzo chciałem spróbować zrobić coś "innego" niż zwykle i zdaje sobie sprawę, że nie wyszło idealnie, ale jak na pierwszy raz - porządnie. Takie gotowe mieszanki widziałem w sklepie "Kuchnie świata". Były do Tom Yum i innych potraw (zielony curry, tom kha). Też w tym sklepie kupiłem pastę - producent Lobo.