Wpis z mikrobloga

No i @v1lk namówił.. ( ͡º ͜ʖ͡º) 800 g mąki pszennej typ 650, 500 ml książęcego portera, 100 ml pszenicznego żywca, porządna łyżka miodu, 3 płaskie łyżeczki soli, duuża łyżka zakwasu żytniego. I daję mu minimum 12 h na pracę. Nie wiem co to będzie, to tylko eksperyment ( ͡° ͜ʖ ͡° )*: #bojowkapiekarska
Voltaire - No i @v1lk namówił.. ( ͡º ͜ʖ͡º) 800 g mąki pszennej typ 650, 500 ml książę...

źródło: comment_1584738387pycbcFfQl9RIG3HhPve4y4.jpg

Pobierz
  • 21
@Kapitan-Planeta: Zawołam. Robiłem podobny z żytniej mąki i portera innego producenta, wyszedł w porządku ale nie dałem miodu i ostatecznie był gorzkawy. Ten porter jest słodkawy, poszedł też miód, jestem dobrej myśli.
Zasadniczo chrupie ładnie, smakuje dobrze choć pszenny chleb nie zakwasił się tak mocno jak żytnie potrafią. Piwa właściwie nie czuć, może delikatny posmak jakby karmelu. Goryczki brak. A no i miodowość czuć, choć słodki nie jest.