zrób mu regenerację. bierzesz z aktualnego zakwasu 20g, resztę wywalsz, dodajesz do tego 50g mąki i 50g wody, i tak co 6h
@Stef444n: W sensie, że po pierwszym mieszaniu masz 120g zakwasu i kolejno dokładasz po te 50g, czy każde dokładanie do ubranych 20g? Mąkę o jakim oznaczeniu dajesz? Ta whole wheat flour to jest razowa 1850?
@Stef444n: rozumiem. Ale po drugim karmieniu znowu odrzucam te 100g ze 120g i dokładam do 20g, czy dokładam do tych 120g? Po czterokrotnym dokarmianiu mam mieć 20g + 4x100g = 420g, czy 120g?
@CyganskiKsiaze: każde dokarmianie to zerowanie zakwasu, czyli po pierwszym karmieniu masz 120g, bierzesz 20g, 100g wywalasz do kosza, dodajesz 50g mąki i 50g wody
#chleb #pieczzwykopem
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Co do składników: http://www.thefreshloaf.com/node/34166/100-whole-wheat-bread-rye-sourdough są tutaj
Po wyrobieniu ciasta składałem je 3x co godzinę, po ostatnim składaniu godzina odpoczynku i formowanie bochenków.
Składanie chleba tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=yJGMdXLn3fc&feature=youtu.be&t=352
Na koniec do koszyka z mąką i do lodówki na 12h.
Nacięcie na pół głębokości żyletki, najpierw w dół, później pod kątem 45 stopni
Komentarz usunięty przez autora
@Stef444n: W sensie, że po pierwszym mieszaniu masz 120g zakwasu i kolejno dokładasz po te 50g, czy każde dokładanie do ubranych 20g? Mąkę o jakim oznaczeniu dajesz? Ta whole wheat flour to jest razowa 1850?