Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Muffinki czekoladowe z przepisu znalezionego u @ironteam_uk (ig)
Dorobiłam do nich szybki krem z masła i masła orzechowego i wyszła niezła bomba kaloryczna.
Wydaje mi się że same muffinki lekko walą jajem i lepiej je bardziej dosłodzić.

Muffinki podwójnie fistaszkowe

200g masła orzechowego
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
20g miękkiego masła
Słodzidło (u mnie 3 łyżki mieszanki ksylitolu z erytrolem, nie wliczam w makro)

Na krem:
70g miękkiego masła
70g masła orzechowego
Słodzidło

Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do powstania jednolitej masy, przełożyć do silikonowych foremek (u mnie 9szt) i piec w 180°C przez 15-20 minut, do suchego patyczka.

Krem:
Jeśli używacie ksylitolu lub erytrolu, koniecznie zmielcie go na puder.

Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i miksować przez kilka minut do napowietrzenia. Dekorować babeczki wedle uznania.

MAKRO:
Babeczki całość: 1943kcal 58B 176T 30W
Babeczka sztuka: 216kcal 6B 19T 3W
Krem całość: 1002kcal 10B 105T 8W
Babeczka +1/9 kremu: 327kcal 7B 30T 4W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Pobierz
źródło: comment_1600866258IWd0qMb0ZBrBjLKLESW7lw.jpg
  • 9
@chixi jeszcze nie jadłem całości, krem super. Konsystencja przed pieczeniem bardzo gęsta, ale z wyglądu jestem zadowolony - wyrosły. Do babeczek dałem 3/4łyżeczki proszku zamiast pół, dodałem łyżeczkę cynamonu i orzechy nerkowca. Do kremu dodałem 40g. Orzeszków ziemnych.