Aktywne Wpisy
rales +255
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
LIPIEC 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 183 mandaty (⬆ 0,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 29,1% - 157 mandatów (⬇ 1%)
3. Konfederacja - 12,5% - 54 mandaty (⬆ 1%)
4. Trzecia Droga - 9,6% - 36 mandatów (⬇ 0,3%)
5. Lewica - 8,4% - 29 mandatów (⬆ 1%)
LIPIEC 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 183 mandaty (⬆ 0,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 29,1% - 157 mandatów (⬇ 1%)
3. Konfederacja - 12,5% - 54 mandaty (⬆ 1%)
4. Trzecia Droga - 9,6% - 36 mandatów (⬇ 0,3%)
5. Lewica - 8,4% - 29 mandatów (⬆ 1%)
Wojciech_Skupien +184
xD
#inflacja
#inflacja
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chleb
#combobaker - mój tag z wypiekami.
Jak przedmówca piszesz o Vermoncie - czy to z książki Hamelmanna?
Co do świeżości to wiadomo ze pierwszego dnia jest niesamowitość ;p a następne juz mniej. Ale taki dwudniowy jest jeszcze ok, w trzydniowym juz skóra sie robi jak podeszwa ale środek dalej akceptowalny.
@l__p: dobry pro tip, niestety mam malutką zamrażarkę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
pierwsze podejście do zakwasu było jakieś pół roku temu, ale skopałam sprawę i zamiast wody przegotowanej, dałam takiej z dzbanka filtrującego, wstawiłam zakwas do lodówki. bardzo szybko pojawiła się pleśń, więc dałam sobie spokój na jakiś czas. obecny zakwas wstawiłam jakiś miesiąc temu, po tygodniu przepięknie rósł, szczególnie że go
Hamelman, a poza tym to ostatnio dorwałem:
Bread Science The Chemistry and Craft of Making Bread - Emily Buehler
Flour water salt yeast : the fundamentals of artisan bread and pizza - Ken Forkish.
The Sourdough School. The ground-breaking guide to making gut-friendly bread - Vanessa Kimbell
Do chlebów używam wody z dzbanka filtrujacego zazwyczaj, do dokarmiania rożnie, ale cześciej chyba przegotowana.
A to jakie ilości zakwasu produkujesz? Tez miałem ten problem na początku, ze powstawały tego litry. Teraz ten stojący na blacie w kuchni to 2g zakwasu, 5
Ja zaczalem i poprzestałem na ’Chlebie’ Kucharskiego. Generalnie to nic tam nie ma ciekawego. Wiele istotnych rzeczy pominięte.
Jak wiem ze nie będę piekł przez jakiś czas to wtedy ten w lodowce sobie hibernuje i jak mam zaplanowane pieczenie to wyciągam kilka gram i 'rozpedzam’
@ComboBreaker: teraz piekę tego tatterowca, a idzie do niego 400g zakwasu, więc mam dwa słoiki :D robię systematycznie, bo też dla teściów idzie, także