Aktywne Wpisy
Korba112 +82
Ludzie są #!$%@? bezwzgldni wobec swoich bliskich. 96 lat nie oddycha, nie unosi się klatka piersiowa. I co? I dzwonią oczekując, że przyjadą ratownicy i wskrzeszą człowieka zamiast spokojnie dać odejść wśród bliskich.
Reanimowalibyście swojego bliskiego w tym wieku?
#999 #ratownikmedyczny #kiciochpyta
Reanimowalibyście swojego bliskiego w tym wieku?
#999 #ratownikmedyczny #kiciochpyta
arysto2011 +142
#globcio #bekazlewactwa #ocieplenieklimatu
W latach 90. popularna była dziura ozonowa i kwaśne deszcze. W Świecie Nauki i innych popularnonaukowych czasopismach pisano poważnie, że będziemy żyć pod kopułami, bo z nieba za 10 lat będzie leciał kwas. Co drugi mieszkaniec Ziemi miał umrzeć na czerniaka skóry.
Widać dzisiaj, że po 30 latach ta narracja jest identyczna, ale bardziej wyrafinowana. Walczy się z naturalnymi zjawiskami, które mają miejsce - ze zmianami klimatycznymi. Jak świat
W latach 90. popularna była dziura ozonowa i kwaśne deszcze. W Świecie Nauki i innych popularnonaukowych czasopismach pisano poważnie, że będziemy żyć pod kopułami, bo z nieba za 10 lat będzie leciał kwas. Co drugi mieszkaniec Ziemi miał umrzeć na czerniaka skóry.
Widać dzisiaj, że po 30 latach ta narracja jest identyczna, ale bardziej wyrafinowana. Walczy się z naturalnymi zjawiskami, które mają miejsce - ze zmianami klimatycznymi. Jak świat
Jednakże robiłem chleb na drożdżach. I te drożdże mnie przeszkadzają. Chleb, który mi wychodzi jest całkiem smaczny, ale po jakimś czasie ma coraz mocniejszy smak drożdży, no i dość szybko się robi czerstwy. Dlatego zdecydowałem się na zakwas. No i dzisiaj już piąty dzień mi zakwas pięknie rośnie. Patrzę na jutubku na jakieś fajne przepisiki, a tam same "NAJLEPSZY CHLEB NA ŚWIECIE, JEDYNY PRZEPIS, KTÓRY W ŻYCIU BĘDZIESZ POTRZEBOWAŁ!111!!!!!". Okej, ja im wierzę. Chętnie spróbuję coś takiego, jednakże w rodzinie mam chlebowych ortodoksów, którzy koniecznie potrzebują chleba z piekarni. Da się w zwyczajnym, domowym piekarniku zrobić jakoś w miarę zbliżony smakiem i konsystencją chleb do klasycznego pszennego z piekarni? Najlepiej bez drożdży? Macie jakieś pro tipy dla raczkującego bocheniarza? ʕ•ᴥ•ʔ
#bojowkapiekarska
I świetna relacja tak w ogóle. Muszę spróbować tych proporcji, co napisałeś. Tylko parę dni muszę jeszcze odczekać chyba, aż zakwas się wzmocni.
A co myślisz o tym przepisie?
klik
Wygląda to nieźle, a też nie wydaje się być zbytnio skomplikowane
Tu masz filmik, który krok po kroku wszystko łopatologicznie pokazuję ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
to nie mój filmik, mam bardziej kobiece dłonie ( ͡~ ͜ʖ ͡°) to filmik naszego Mirka. Ogólnie jeżeli chodzi o tego typu chleby to zakwas musi być naprawdę silny żeby ładnie wychodziło, Twój jest jeszcze bardzo świeży i raczej nie osiągniesz takiego efektu, ja też tak zaczynałam i początki były różne. Myślę że jak bardzo chcesz spróbować zrobić chleb na zakwasie spróbuj najpierw te foremkowe one są
Tak
Tak mam na myśli chleb w keksówce, tam nie ma tyle składania i firmowania ciasta. Wystarczy wymieszać wszystko, dać mu wyrosnąć i piec.
Jeżeli chodzi o bochenkowy to mówię też zaczynałam od żytniego zakwasu, który sama wyhodowałam ale na początku wspomagałam ciasto dosłownie odrobina drożdży suchych. Też piekę w naczyniu żaroodpornym.
Domowy chleb na zakwasie jest smaczniejszy niż kupny.
A zakwas dokarmiam co 24h, 100g mąki żytniej 720 podlaskie mąki ekologiczne, no i 100ml ciepłej wody przepuszczonej przez dzbanek filtrujący.
I z tymi zakwasami to już nie wiem nic. Trochę starałem się
haha dzięki :3