Mirki z tagu #kawa liczę na wasze rady. Podczas parzenia kawy metoda przelewowa z V60 mniej więcej w połowie przelewania strumień zaczyna słabnąć do tego stopnia że kawa tylko powoli kapie. Czym może to być spowodowane?
@Lewiatanth: zapchaniem filtra, mam nadzieje że pomogłem ( ͡°͜ʖ͡°), miel grubiej albo lej więcej wody np. nie na 4 dolewki tylko na 3 podziel. Najważniejsze to zmieścić się w ok. 4 min.
@kombizenon wydaje mi się, że nie ;) wygląda to tak że np przez 1:30 przelewa się ładnie a potem zwalnia. @Arturrow 4 min? Gdzieś czytałem, że około 3. @richr to w końcu jak z tym czasem? Domyślam się, że co kawa to trochę się może różnić.
Generalnie problem nie polega na tym że przelewanie trwa zbyt długo tylko na tym, że podczas przelewania zmienia się prędkość strumienia z filtra do serwera. Na początku prędkość jest odpowiednia jednak później się jakby zapycha. Chciałbym wiedzieć czy to normalne i trzeba zmielić grubiej kawę, czy np. to zapychanie bierze się z czegoś i można to wyeliminować
@Lewiatanth: Jaką masz kawę? Etiopie lubią pylić. Generalnie opcji jest kilka: - pylaca kawa, - słabej jakości przemiał, - bardzo drobny przemiał, - metoda polewania
@Lewiatanth: Sklerton i etiopia to trudne połączenie. Lej większym tempem niż zazwyczaj na środek slurry. Możesz spróbować wsypać kawę po ściance mokrego filtra, żeby najdrobniejsze drobinki nie spadły na sam czubek. Często tak jest, że metodę trzeba lekko zmienić pod nową kawę.
@Lewiatanth zbyt drobny przemiał bądź słaby młynek. Przy tej kawie lepszy młynek z pewnością poprawi sytuację. Etiopia to właśnie był powód dla którego zmieniłem młynek z Hario Skereton na Lido e. Comandante do przelewu będzie jeszcze lepszym wyborem.
@Lewiatanth: zalewaj na kilka razy, np. na 5 małych dolewek. Przy każdej dolewce na początku przez kilka sekund leci mocniej bo się kawa nieco wzburza. Takie są moje obserwacje
@Arturrow 4 min? Gdzieś czytałem, że około 3.
@richr to w końcu jak z tym czasem? Domyślam się, że co kawa to trochę się może różnić.
- pylaca kawa,
- słabej jakości przemiał,
- bardzo drobny przemiał,
- metoda polewania