Wpis z mikrobloga

myślicie, że połączenie pęczaku z kaszą jęczmienną / gryczaną w proporcjach 1:1, będzie git do zapiekania w piekarniku z warzywami i piersią z kurczaka?

#gotujzwykopem
  • 13
ja zrobiłem zalewę oleju roślinnego, soli, pieprzu cytrynowego, wyciskanego czosnku, suszonych pomidorów z bazylią, siekanego japaneno, odrobiny sosu worchester i oleju sezamowego.

pierś z kurczaka pokroję w paski, delikatnie posolę, dodam ostrej i słodkiej papryki.
mięso ułożę na miksie kaszy, wolne miejsce przysypię mrożonymi warzywami na patelnię, wszystko zaleję moją zalewą i odrobiną wody.

zamierzam piec to w piekarniku (góra, dół) na 200C przez około godzinę.
właśnie płuczę i wstawiam kaszę do moczenia. nabierze sporo wody.
dodatkowo doleję jeszcze trochę wody przed samym pieczeniem.

wszystko zamierzam robić w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem.
myślę, że po 40 minutach wszystko będzie już gotowe, zobaczymy.

liczę na to, że mięso i warzywa pozostaną soczyste :)
@Silly_Alpaca: chociaż co do temperatury, Twoja uwaga może być całkiem słuszna.

myślałem, żeby piec na 200C żeby skrócić czas i mieć warzywa delikatnie chrupiące, ale teraz jak o tym myślę - efekt może być zupełnie odwrotny.
@dnkn: Przy 200C możesz to wszystko za bardzo wysuszyć. Wstawiłabym to do piekarnika nagrzanego na 160-170C i regulowała proces pieczenia poprzez podlewanie wodą/zalewą/bulionem. Jeśli chcesz mieć chrupiące warzywa, to polecam pod koniec pieczenia ściągnąć przykrycie żeby para się trochę ulotniła zamiast nawilżać zawartość :)