Wpis z mikrobloga

• 19
1841 + 1 = 1842

Tytuł: Pewnego razu w Hollywood
Autor: Quentin Tarantino
Gatunek: literatura piękna
Tłumacz: Maciej Potulny
Wydawnictwo: Marginesy
Ocena: ★★★★★★★★

Książka napisana na podstawie filmu, nie jak to ma miejsce zazwyczaj - na odwrót.

Nie chcę nikomu spoilerować zarówno filmu jak i książki, dlatego fabułę opiszę tylko pokrótce.
Jest to historia dwóch przyjaciół aktorów - Ricka i Clifa, Clif jest kaskaderem zastępującym Ricka w najniebezpieczniejszych scenach. Rick przeżywa kryzys popularności, który skutkuje tym, że w Hollywood nie dostaje już żadnych propozycji. Za to włoskie kino przygarnie go z otwartymi rękami, z czym Rick nie chce się pogodzić. Drogi naszych głównych bohaterów przetną się z osobami, które trafiły na pierwsze strony gazet pod koniec lat 60-tych ubiegłego wieku, m.in.: Romana Polańskiego czy Charlesa Mansona, a sama historia rozwinie wydarzenia znane z filmu.

Bardzo ciekawy pomysł i odwołanie się do historii kina, gdzie scenariusze były często nowelizowane. Co dość mocno zaskakuje, to lekkość pióra znanego i lubianego reżysera, przez książkę właściwie się płynie i trudno się od niej oderwać, choć momentami jest nierówna. Niektóre z historii nie przypadły mi do gustu, ale też było kilka świetnych.

Gorąco polecam wszystkim fanom Quentina Tarantino, mam nadzieję, że będzie się częściej decydował na tego typu zabiegi książkowe.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu
117/128
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi
ali3en - 1841 + 1 = 1842

Tytuł: Pewnego razu w Hollywood
Autor: Quentin Tarantino...

źródło: comment_1633070619UBaRC7fWCO9XzKPw4iFLVd.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach