Wpis z mikrobloga

Ta jest zielona


@Mirkosoft: W miare dojrzewania żółta ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale tak czy inaczej imo niedojrzała smaczniejsza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja jem po prostu bez niczego, używam do sałatek i na sosy. Teraz mi sie kisi razem z paprykami na sosiwo. No i standardowo salsa verde
@Mirkosoft: Kilogram cukru, litr wody, łyżeczka płaska kwasku cytrynowego - lub więcej/mniej, zagotować. Do tego syropu wrzucić i pogotować do zeszklenia.
W słoiki, dolać syropu i gorące zakręcić. Możesz pasteryzować z 15 minut, ale niekoniecznie.
Do mięs, jako deser i co tam jeszcze zechcesz.
@Mirkosoft: ostatnio robiłem zieloną salsę z 4 kg tomatillo. Szukałem przepisu z proporcjami, ale nic konkretnego nie znalazłem, więc robiłem na wyczucie. Dodałem ze 4-5 cebul, kilka jalapeno, kilka ząbków czosnku, opakowanie oregano, łyżkę kminu rzymskiego, dużo kolendry (pewnie ze dwie sklepowe doniczki), do tego 1% soli. Warzywa lekko skropiłem oliwą i wrzuciłem na dwie duże blachy, potem do piekarnika z termoobiegiem na 250 na jakieś 30 minut. Po przestudzeniu wszystko