Wpis z mikrobloga

165 + 1 = 166

Tytuł: W cieniu Everestu
Autor: Magda Lassota
Gatunek: reportaż
ISBN: 9788381298063
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Liczba stron: 416
Ocena: ★★★★★★★★

Jakże przyjemna przyjemna była to lektura i jakże inna od wszystkiego do czego zdążyła przyzwyczaić mnie wcześniej literatura górska.
Do książki podchodziłem z dużym dystansem, długo zwlekałem z jej przeczytaniem/przesłuchaniem, a bardzo miło się zaskoczyłem. Nie znajdziemy tutaj technicznych opisów wspinaczki czy też niesamowitych historii zdobywania tytułowej góry. Podstawą tej książki są ludzie. Niekoniecznie wyidealizowani "herosi", ale mniej lub bardziej zwyczajne osoby, za którymi kryje się jakaś historia, które to autorka stara się nam przybliżyć. Na kolejnych stronach poznajemy całą otoczkę wypraw, szerpów, ich rodziny, lekarzy, organizatorów wypraw oraz samych ich członków. W międzyczasie autorce udaje się poczuć magnetyzm Everestu, zaprzyjaźnić z częścią z bohaterów reportażu i niestety pożegnać po stracie.
Rozumiem osoby, które mogą poczuć niedosyt, ale we mnie ta książka trafiła. Głównie za sprawą tego, że dość rzadko przedstawia nam się obraz himalaizmu, szczególnie tego współczesnego z wyprawami komercyjnymi włącznie, ze strony w zasadzie niezależnego obserwatora i to jeszcze z tak dobrym wykonaniem oraz otaczającym ładunkiem emocjonalnym.
Książka fascynująca i zdecydowanie godna polecenia.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #reportazbookmeter
Najmilszy_Maf1oso - 165 + 1 = 166

Tytuł: W cieniu Everestu
Autor: Magda Lassota
Gatu...

źródło: comment_1641803866WK6VeBcrukJdpc8uxJzb4p.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach