Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#pracbaza #pracait #programowanie #it #pytanie #rynek #ukraina #uchodzcy #wojna

Mam pytanie. Może głupie, może mądre. Nie wiem.

Czy sytuacja w związku z atakiem zbrojnym na Ukrainę może wpłynąć na ilość ofert w IT bądź zamykanie procesów rekrutacji? Pytam bo jednak zwalniano gdy pojawiła się pandemia i znałem osoby gdzie nawet pracownicy "dobrowolnie" zmniejszali sobie pensje.
Czy napływający uchodźcy w jakikolwiek sposób mogą wpłynąć na rynek IT negatywnie - w sensie ciężej będzie można znaleźć prace bo będzie więcej kandydatów ?

Akurat zrobiłem sobie odpoczynek od pracy bo świadczyłem usługi na B2b i obsralem zbroje w związku z wybuchem wojny i teraz deko się obawiam, że może być ciężej bo będzie więcej kandydatów plus firmy mogą zamykać rekrutacje albo wycofywać się z inwestycji ze względu na bliski konflikt zbrojny i niepewność. Zawsze robiłem sobie odpoczynek od klienta miedzy zmiana pracy a tutaj mnie wojna zaskoczyła.

Co myślicie? Czy jednak sytuacja może się pogorszyć za miesiąc?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6219348435706f441986385f
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: To zależy od sankcji nakładanych na Rosję - ale patrząc optymistycznie - duża część Rosjan-programistów pracuje dla zagranicznego klienta UE / USA, a odcięcie od SWIFT-a oznacza że nie dostaną pensji ( ͡ ͜ʖ ͡)
Tak więc teoretycznie na rynku powinno pojawić się kilka tysięcy miejsc pracy na ich miejsce.
  • Odpowiedz
OP: @SARS-Cov2: @zoomer21_: @kimikini: No mimo wszystko skąd mam wiedzieć jak to wszystko będzie wyglądało? Jestem zaangażowany w pomoc Ukraińcom i wiadomo ze praca to nie jest jakaś teraz potrzeba pierwszego stopnia i się zmieniają priorytety bo życie jest zagrożone w obliczu wojny ale jednak Polska nie jest w stanie wojny i mam kredyt hipoteczny i nie mam pojęcia jak teraz te stopy procentowe będą
  • Odpowiedz