Wpis z mikrobloga

Ma ktoś sprawdzony przepis na #rosol w #wolnowar?

Urządzenie 3,5L. Chciałbym, by możliwie najwięcej wyszlo "wody", bo za gotowanym mięsem nie przepadam. Innaczej mówiąc, przepis z minimum mięsa, by wyszedł rosół dobry.

I w sumie dobrze, gdyby mięso było jednego rodzaju. W niektórych przepisach, to skrzydełko kurczaka, skrzydełko kaczki i pół piersi strusia. A co ja z resztą zrobię? Xd

Tak, wiadomo, można podnieść ugotować z tego coś innego, ale ja chcę tylko rosół, a nie zaplanowane 3 inne obiady.

#gotowanie
  • 3
@foneswein: ja wiem że dobry to określenie względne, ale z założenia rosół ma być esencjonalny i bogaty w smaku, więc musisz mieć i sporo mięsa i różnorodne. Wrzuć dwa udka z kurczaka, pietruszką, marchewkę i opaloną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą. Nie wiem czy będzie smaczne, na pewno będzie dużo wody i mało posmaku, ale na bazę do innych zup będzie bardzo ok. Możesz dodać kurkumy albo suszone
@matra: znalazłem jako bazę coś takiego. Na zakupach będę się tym sugerował i zobaczymy co w weekend wyjdzie

https://www.youtube.com/watch?v=2iQT_8JuCUQ

spisane, bo oczywiście pod opisem filmu brak "listy zakupów"

na wolnowar 5L:

małego kurczaka pokroić, umyć i do wolnowaru
do tego jedna mała noga z indyka lub kaczki
3 łodygi selera
pół pora
4 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
garść pietruszki świeżej
trochę kopru
1 cała cebula podsmażona
4 ząbki czosnku
gorąca