Aktywne Wpisy
drdip +13
Obietnice PO:
4 x Tak:
- zniesienie immunitetu parlamentarnego - nie pykło,
- likwidacja Senatu - nie pykło,
- jednomandatowe okręgi wyborcze - nie pykło,
- ograniczenie liczby posłów o połowę - nie pykło
750 tysięcy podpisów obywateli poszło do kosza.
3 x 15:
- VAT 15% - nie pykło,
- PIT 15% - nie pykło,
- CIT 15% - nie pykło
- "Pewnym ukoronowaniem działań na rzecz przywrócenia gospodarce pełnej stabilności
4 x Tak:
- zniesienie immunitetu parlamentarnego - nie pykło,
- likwidacja Senatu - nie pykło,
- jednomandatowe okręgi wyborcze - nie pykło,
- ograniczenie liczby posłów o połowę - nie pykło
750 tysięcy podpisów obywateli poszło do kosza.
3 x 15:
- VAT 15% - nie pykło,
- PIT 15% - nie pykło,
- CIT 15% - nie pykło
- "Pewnym ukoronowaniem działań na rzecz przywrócenia gospodarce pełnej stabilności
Mantusabra +6
Zastanawia mnie ile osób lubi na tagu colę. Macie ankietę, bo mi się nudzi. #przegryw
Lubisz kokokolę anon?
- Jeszcze jak 64.4% (29)
- Nie lubię 35.6% (16)
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #mealprep #pytaniedoeksperta
Komentarz usunięty przez autora
@radoskor3: jakim cudem? Komórki drożdży są niszczone przez kryształy zamarzającej wody. Dlatego drożdże mrozi się w glicerynie, lub w postaci suchej/czystej
@BarkaMleczna: Dwie opcje:
1. Mrozisz ciasto od razu po wyrobieniu (uwaga: wyrośnie jeszcze trochę zanim się schłodzi).
Potem wyciągasz i po ~12h w temperaturze pokojowej jest wyrośnięte.
Najlepiej mrozić od razu pojedyncze porcje, ciasto lubi zmienić konsystencję - rozciągnąć i uformować się da, porcjowanie będzie upierdliwe.
2.
w -19°C woda również tworzy kryształy( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego zresztą zamrożone ciasto jest twarde.
Chociaż żadnych opracowań naukowych nie znalazłem, a o drożdżach coś tam wiem. Trzeba będzie zrobić testy wydajności, bo ta hipoteza otwiera to nowe ścieżki rozwoju przed światowym bimbrownictwem.
Możesz odwiesić bo sam zastanowiłem się jaki jest dokładny mechanizm i wychodzi na to, że podobny jak u żab: wyrzut cukru i obniżenie punktu zamarzania. Strona 38 w skanie:
https://rcin.org.pl/Content/139248/PDF/POZN271_174614_biotechnologia-2001-no2-mitaszko.pdf
@MojWlasciciel:
odwieszam moją opinię( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kwestia zbadania przedziału wilgotności dla którego działa ten mechanizm, i będzie można drożdże zamrażać i przenosić z warki na warkę w odstępie wielu miesięcy bez używania "domowego laboratorium". Wystarczy tylko zagnieść ciasto na słodzie i fajrant(。◕‿‿◕。)
U mnie jest taki problem że sam kiedyś zbierałem z okolicznych roślin dzikie drożdże i robiłem bardzo małe testowe warki piwa. Rozmnażałem te nieliczne, które były smaczne, robiłem jedno piwo i na tym w zasadzie kończyła się kariera drożdży szukanych w
Jesteś #!$%@?!
Nie znam się na tym a Ty brzmisz jak znawca, także pewnie niewiele pomogłem. Chleb czasem upiekę i tyle.
Znawcą - jak widać po tym wątku - tak do końca nie jestem, nie kończyłem mikrobiologii. Mnie interesuje alkohol jako taki, nawet nie po to żeby się nim upijać, bo już nie pamiętam kiedy za dużo wypiłem, tylko po postu napoje alkoholowe. Od piwa do kolorowych koktajli.
Warte zapamiętania!
W takim razie mocno podejrzewam, że taki sam efekt będzie po mrożeniu. Niepożądany smak to zapewne właśnie metabolity po reakcji stresowej o której jest mowa przy trehalozie.
Ale z kolei jeśli zamrozisz sobie wybrany szczep i dopiero będziesz go rozmnażać to imho wszystko