(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#finlandia #heheszki #wykop30plus
Co myślicie o takim dziedzińcu między blokami? Jak powinno się go odpowiednio wykorzystać? Jakieś pomysły? #mieszkanie #nieruchomosci #pytanie
@KromkaMistrz: jeśli można to zlikwidowałbym tę kostkę. Straszliwa patelnia się tam zrobi. w którą stronę jest wylot?
@KromkaMistrz: proponuję nowy blok wsadzić
A jak nie ma miejsca to może jakieś 3-4 donice z większymi drzewkami, które dałyby cień + ławeczki? Nawet jakieś biedaławki z palet. Oby tylko nikt nie zajebał
@KromkaMistrz: zerwać cały ten szajs, zasiać trawę, posadzić jakieś drzewo, postawić ławkę lub dwie. Albo inaczej - parking i chu.
@KromkaMistrz: idealne pod Sanktuarium Spadkowicza. Mogliby rysować wykresy, które podziwialiby wszyscy załadowaniu po kule kredyciarze z tego bloku z 2003 roku
@KromkaMistrz: A tak na serio, to zieleń. Dużo zależy co tam jest pod spodem, bo jeśli hala garażowa, to pewnie drzewa nie wchodzą grę. Ale może np. drewniana pergola i jakieś pnące roślinki by dały radę. Do tego ławeczki, coś dla dzieci. Od razu cień, przyjemność i robi się przestrzeń do spędzania czasu nawet w takie upały.
Jak powinno się go odpowiednio wykorzystać
@KromkaMistrz: No na pewno nie zalać betonem czy tam obłożyć kostką brukową
A tak serio, tak jak napisał @kuraku: ZIELEŃ, ZIELEŃ i jeszcze raz ZIELEŃ - to jest to czego mamy na nowych osiedlach w Krk ogroment deficyty
@KromkaMistrz: ja bym wylał tam beton na te płytki, a jak popęka to asfalt. Wspólnota wyda kase z remontowego i będą mieli co pokazać że działają xD
@KromkaMistrz: Koniecznie jakiś trawnik, ścieżka z dojściem do klatek, ławki, może łąka kwietna albo jakieś niskie krzewy, żeby nie zasłaniać słońca. Ewentualnie wiata rowerowa, skoro osiedle zamknięte.
A tak na serio, to zieleń
@kuraku: i ludzie z bloków okolicznych będą tam stali psami. Teraz przynajmniej nie słychać szczekania i nie jebie gownem
@KromkaMistrz: zależy czy jest dostęp dla osób postronnych i czy masz normalnych sąsiadów we wspólnocie; Jak nie mieszkasz na jakimś sebixowie i można to odgrodzić to ja bym zrobił altankę z miejscem na grilla, jakaś zieleń + ze dwie chuśtawki.
@KromkaMistrz: parking płatny niestrzeżony, skup złomu, wulkanizację, węzeł obwodnicy, punkt przeładowywania paczek do busów, pijalnię piwa i wina lub Punkt Segregacji Odpadów. To, czego ludzie naprawdę potrzebują.
@KromkaMistrz: W takim miejscu odgłosy strasznie się niosą przez echo, więc parking na auta i plac zabaw raczej odpadają
Jak dasz dużo trawy do będzie wybieg dla psów, plus kosiarka co jakiś czas.
Dałbym z 6 drzewek, trochę trawy koniecznie z płotkiem oraz krzewy ozdobne.
@KromkaMistrz: Wydaje mi się, że w widocznych tutaj przerwach w betonowej kostce bauma można by jeszcze zmieścić betonowe fugi.
@KromkaMistrz: Ja bym tam wpierdzielil wszystkie kosze na śmieci z osiedla, żeby były w jednym miejscu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KromkaMistrz: Ja bym zapierdolil przy wejściu taki napis na łuku, spłacanie kredytu czyni wolnym, płot z siatka z drutu kolczastego, jakieś baraki pierdolnal a i ze dwie wieżyczki z cieciami za 6pln/h
@KromkaMistrz pośrodku szubienica. Każdy z kredytem będzie mógł sobie podyndać, a i dla mieszkańców to jakaś rozrywka.
@KromkaMistrz: jeśli pytasz serio - to zrobić ogródek z czymś jadalnym :)
Łap temat, trochę zaskakujące, ale ma rację bytu z tego co widzę: https://www.ted.com/talks/pam_warhurst_how_we_can_eat_our_landscapes
@KromkaMistrz w rejonach, gdzie panuje cywilizacja, umiejętność planowania przestrzennego i podstawowy zmysł architektoniczny pod takim placykiem robi się parking a na powierzchni w betonowej płycie robi się takie wielkie doniczki i sadzi roślinki - trawy, krzaczki, drzewka dostosowane do nasłonecznienia. Dla ambitnych można wygospodarować miniogrodek a jak jest wystarczająco dużo przestrzeni to jakiś mały plac zabaw. Jest dzięki temu chłodniej, przyjemniej, można usiąść z sąsiadem, ulewne deszcze nie zalewają okolicy bo je zatrzymują donice. Dzięki temu okazuje się, że w mieście też da się żyć.
, zasiać trawę, posadzić jakieś drzewo,
@zakoo: Tam pewnie jest parking pod spodem dlatego to tak wygląda.
bez problemu da się tak zaprojektować strop parkingu aby na nim zasadzić rośliny, łącznie z drzewami, tak żeby całość wyglądała jak normalny ogród
@Pieron: paaanie, ale ile to kosztuje! ;)
@Pieron: Plac zabaw żeby bąbelki darły japę wprost do okien mieszkańców. Zacny pomysł zważywszy na to że ściany i odbijający się od niech dźwięk spotęguje efekt. XD Zrobić zieleń i tyle :)
@KromkaMistrz: jak dziedziniec to może jakąś kuźnie tam postawcie, stajnie dla koni, stanowisko treningowe dla łuczników, szubienicę itd, a potem róbcie pokazy średniowiecznie i koście na tym gruby hajs
@KromkaMistrz: Żartując z patodev to oczywiście powiedziałbym pierdolnij jeszcze jeden blok albo zrób parking a na powaznie to powinni zerwać tą kostkę i zasiać mikro park no wiesz drzewa ławeczki i trawa. Bylie nie wpierdalać tam placu zabaw bo na pewno jest kilkadziesiąt metrów od blokowiska a nie wszyscy chcą pod domem słuchac wrzasków gówniarzeri
@KromkaMistrz: byle nie boisko lub plac zabaw dla dzieci
@Miszczlaborant: Dokładnie, dzieci niech się w domu bawią albo w parku 5 kilometrów dalej. Lepiej jebnac tam parking na 20 aut, żeby można było Passata przez okno doglądać
@KromkaMistrz: Idealne miejsce na killzone, wejdą ci jakieś niechciane typki na ten dziedziniec a ty jeb z laserków z 3 różnych kierunków
@kuraku:
Do tego ławeczki, coś dla dzieci.
Darcie ryja kaszojadow cały dzień a w nocy patola i młodzież chlejąca browary xD
To już wolałbym parking
@KromkaMistrz:
Nie do pomyślenia w Polsce
wyobrażasz sobie mieszkać tam i mieć za oknem boisko? Przecież nie dało by się tam wytrzymać
postawić ławkę
@zakoo: w sam raz na chlanie i darcie mordy po nocy, mmm mieszkancy beda wniebowzieci
@KromkaMistrz: Ci co piszą parking nie wiedzą o czym mówią.
Mam taki pod blokiem i akustyka sprawia, ze masz wrażenie jakby samochód parkował w twojej dupie a sąsiedzi jak ze sobą rozmawiają przy aucie w nocy to słyszysz każde słowo nawet jak szepczą
@kuraku dokładnie o tym pomyślałem! Można bliskość innych budynków wykorzystać jako atut! Blok w stylu wielkomiejskim dla młodych dynamicznych ludzi, którzy cenią sobie bliskość innych ludzi.
@KromkaMistrz: Kort tenisowy pôki moda, oczywiście płatny dla mieszkańców 200 za godzine i 59 za stanie w oknie
@KromkaMistrz jak zrobicie zieleniec to będą tam madki z kaszojadami koczować jak parking to będą boje o miejsca. Ja bym to jakoś zacienił żaglem.
@KromkaMistrz: albo niech to służy za parking albo niech ta kostka wypier*#la bo w obecnej formie to jakieś nieporozumienie xD
zerwać cały ten szajs, zasiać trawę, posadzić jakieś drzewo, postawić ławkę lub dwie. Albo inaczej - parking i chu.
@zakoo: a potem weź się pierdol z robactwem, gołebiami i chuj wie czym jeszcze.
Nie mam nic przeciwko zieleni ale to będzie zwyczajnie za blisko.
Jedyne co ma sens to trawka + mały chodniczek, nic więcej. I ten murek wypierdolić bo jest kompletnie bez sensu a tak to przynajmniej karetka/straż pożarna miałaby dostęp.
@KromkaMistrz: na wzór amerykańskich filmów powinno tam być boisko do kosza, dla dzieciaków z getta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zerwać cały ten szajs, zasiać trawę, posadzić jakieś drzewo, postawić ławkę lub dwie. Albo inaczej - parking i chu.
@zakoo: Parking to tam jest pewnie pod spodem dlatego nie ma możliwości obciązenia ani samochodami ani drzewem. Ale jakaś drobniejsza roślinnośc jak najbardziej - powinna byc
@KromkaMistrz: co za debil zrobił taki dziedziniec, wygląda jak parking a nie można parkować, mogli chociaż dać 2 drzewa na środku żeby cokolwiek chłodziły
@KromkaMistrz: Dziedziniec to jest przy pałacu lub na zamku, tutaj co najwyżej jest mały plac (nawet nie można tego podwórkiem nazwać, bo jest wszystko zabetonowane). Postawcie tam na środku jakąś budkę z piwem, ławki, parasol, stoliki, krzesła czy nawet miejsce pod sprzedaż lodów. Tam nawet parkingu się nie opłaca robić (tak mało miejsca), bo na co komu te max 10 miejsc parkingowych. Osobiście bym chyba postawił jednak kamery i nakręcił jakieś parę scen do filmu o więzieniu (spacerniak jak znalazł).
@KromkaMistrz: parking jest tam dalej więc zdecydowanie jakieś drzewa i trawnik + ławeczki (nie cherlawe krzaczki tylko drzewa).
zerwać cały ten szajs, zasiać trawę, posadzić jakieś drzewo, postawić ławkę lub dwie.
@zakoo: ta i patusy z madkami i gówniakami hehe browarki, szlugi, eldorado
@KromkaMistrz: za łebka bym to zostawił jak jest. Narysować kredą linie i bramki, i wkurwiać sąsiadów grając w gałe( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KromkaMistrz: Ja bym wstawił jakąś designerską wieżyczkę, co by młodzież miała jakiś punkt orientacyjny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KromkaMistrz: trzymaj się na tym chmieleńcu. Tam jest jeszcze śmieszniejsza rzecz wcześniej - kładka nad wjazdem do parkingu XD
(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#finlandia #heheszki #wykop30plus
Pytanie do rodziców. Od jakiego wieku zostawiacie dziecko same w domu? Ostatnio mój 12 letni syn zostało sam na 8 godzin i usłyszałem od znajomej, że powinni nam dziecko odebrać. I już nie wiem czy to ona jest pojebana czy ja. Na 10-15 minut to nawet mój mlodszy 5 latek zostanie, a ona twierdzi, że to niedopuszczalne.
#pytanie #rodzicielstwo
#oszukujo
Hej Mirki i Mirabelki, bardzo poważny i nieprzyjemny temat! ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zanim więc napiszecie "usuń konto", przeczytajcie tego posta.
Chcemy Was przestrzec przed kolejną już formą scamu i próbami wyłudzenia pieniędzy. Tym razem są to wiadomości wysyłane w komunikatorach, SMSach i mediach społecznościowych.
Nawet pokaż całość