Aktywne Wpisy
rydzniznic +34
Wiecie co jest najzabawniejsze? Opozycja powie ze "pieniędzy nie ma i nie będzie" zabiorą social i emerytury, napchają własne kieszenie, wydadzą na ośmiorniczki, a ich elektorat będzie mówił "oooo jaka dobra władza, nie chcą zadłużać państwa, a ja nic nie dostanę, oooo".
Nie wierzę w naiwność tych lemingów xD
#bekazlewactwa #bekazpodludzi #polityka #polska #wybory
Nie wierzę w naiwność tych lemingów xD
#bekazlewactwa #bekazpodludzi #polityka #polska #wybory
kobiaszu +216
Hej, mam pytanie. Czy na kuchni indukcyjnej ważne jest jakie(j jakości) garnki się stosuje?
Chodzi o to, że mam garnki z Ikei 150zł komplet z niezbyt grubym dnem, a znajomy kupił Gerlacha i ponoć on ma lepsze dno i szybciej na nim gotuje, bo lepiej to przekazuje energię.
Chodzi mi oczywiście o energię i czas. Czy na lepszych (jak to zmierzyć? są porównania?) garnkach taka sama ilość energii wysłanej przez płytę przełoży się na więcej energii przeniesionej na gotowanie/smażenie? Założenie jest takie, że badamy garnki oficjalnie przeznaczone na indukcję.
Poza tym pytanie otwarte, jakieś zalecenia ws gotowania na indukcji? Słyszałem, że garnek za mały lub za duży na dane pole to już problem. Podobno ustawienie <100% dla danego "palnika" nie jest optymalne z jakiegoś pkt widzenia.
I pytanie drugie - lepiej gotować wodę w czajniku elektrycznym (tzw. "bezprzewodowym") czy na indukcji? Kupiłem elektryczny, niby metalowy w środku, a woda cuchnęła plastikiem, więc zwróciłem.
Rozważałem https://duka.com/pl/czajnik-elektryczny-duka-loft-1-7-l-czarny-2220399 ale może lepiej już używać indukcji do gotowania? Przynajmniej mniej plastiku. A może lepiej nie zużywać indukcji na to, niech się zużywa elektryczny? Co radzicie i czy w.w. model ktoś miał i czy cuchnęła woda (zwróciłem inny niż w.w.)?
Całka cieplna - całka I^2*Z