Aktywne Wpisy
MorenkaKnight +130
curiousboi +8
Czemu na wykopie tak bardzo nie lubi sie fliperów?
Czytałem taki argument, że są szkodliwi i nic nie wnoszą do spoleczeństwa.
Ale przeciez tak samo jest z #kryptowaluty, gdzie ta wartosc jest spekulacyjna, influencerzy tez zarabiaja w #!$%@? kasy za prymitywne czynności bez pokrycia, a czepiacie sie kogoś kto kupuje taniej, sprzedaje drożej czyli po prostu handluje?
Czy być może to po prostu wasze nieudacznictwo, ze nic nie macie, ani nic
Czytałem taki argument, że są szkodliwi i nic nie wnoszą do spoleczeństwa.
Ale przeciez tak samo jest z #kryptowaluty, gdzie ta wartosc jest spekulacyjna, influencerzy tez zarabiaja w #!$%@? kasy za prymitywne czynności bez pokrycia, a czepiacie sie kogoś kto kupuje taniej, sprzedaje drożej czyli po prostu handluje?
Czy być może to po prostu wasze nieudacznictwo, ze nic nie macie, ani nic
Jeśli nie macie pomysłu na drobny upominek świąteczny, mogę poratować tegorocznym patentem - słoiczki z cukrem waniliowym!
Proste, estetyczne, pachnące, a do tego do wykorzystania podczas wypieków.
Czego potrzeba?
Słoiczki z klipsem (mogą być też inne pojemniczki, ważne żeby były szczelnie zamykane), cukier oraz laski wanilii.
Wykonanie:
cukier wsypać do miski
laski wanilii rozciąć wzdłuż, nożem wyskrobać ziarnka i dodać do cukru
wymieszać cukier z wanilią
przełożyć cukier do słoiczków
dodać laski wanilii (jeśli są zbyt długie, można je przeciąć na mniejsze kawałki)
wymieszać, aby kawałki laski zanurzyły się w cukrze
zamknąć szczelnie słoiczki
Słoiczki są gotowe do wykorzystania po około 3 tygodniach od przygotowania, ale im dłużej cukier stoi, tym staje się bardziej aromatyczny. W międzyczasie warto nimi co jakiś czas potrząsnąć, aby zawartość się przemieszała.
Na każde 300g cukru powinna przypadać 1 laska wanilii - przynajmniej ja się dokopałam do takiej wersji, robiłam dla siebie i działa.
Ja wykorzystałam 5 słoiczków o pojemności 250ml, około 1,2 kg cukru i 4 laski wanilii.
#gotujzwykopem (trochę na wyrost) #diy #swieta
@moll: fajne. Ale dałbym tego cukru tak z 1/5 tej ilości, co dajesz na słoiczek, wolne miejsce dopełnił spirytusem 66% (albo mieszaniną spirytusu 95% z wódką czystą), odstawił na minimum miesiąc i wtedy dawał. Zamiast słoiczka lepiej będzie dać jakąś ładną szczelnie zamykaną butelkę.
https://uwielbiam.pl/przepis/nalewka-waniliowa
Oczywiście, jak z każdą nalewką: pijesz naparstek i się zachwycasz, jak wypijesz w ciągu wieczora całą flaszkę, to potem będzie... no źle będzie.
Chociaż najlepsza to jest maszynka do ubijania masła. Babcia taką miała. Najpierw odwirowywała śmietanę na wirówce, potem przelewała ją do tej ubijarki, a potem to już tylko odsączała ręcznie i formowała. Na maślankę jeszcze potem miała zawsze chętnych
@moll: ?! :O
nalewki są do próbowania i degustacji, sączenia jednego kieliszeczka przez pół wieczoru. Jak chcesz się upić nalewką, to nie żłopiąc jedną jak cham i prostak, tylko wyciągasz pół barku nalewek i oceniacie smak różnych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@moll: i to mi się podoba, i o to chodzi!
Nie wyjdzie taniej jeśli musisz kupić śmietanę. Ostatnio ze śmietany 36% (10zł za pół litra) wyszło mi masło 180 gram. Tylko pamiętaj by schłodzić naczynie w którym robisz. Szybciej się zrobi.
No chyba, że masz dostęp do mleka prosto od krowy i samodzielnie ogarniesz sobie śmietanę.