Wpis z mikrobloga

@KoninaBeZiomeczka:
1) gatunek ziemniaków - nie każde ziemniaki nadają się na frytki. Ziemniaki dzielą się na typy A/B/C i pośrednie np. AB. Poczytaj w internecie jakie do czego.

2) proces smażenia. Frytki najlepiej smażyć dwa razy, najpierw w niskiej temperaturze, potem w wysokiej. Przyda się termometr. Jeżeli upierasz się przy jednorazowym smażeniu to świetny efekt daje wrzucenie frytek na ZIMNY olej, powolne doprowadzenie do temperatury około 130 st, smażenie ich tak
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@KoninaBeZiomeczka: co co rodzaju ziemniaków to te są także specjalnie dobierane pod względem zawartości skrobii aby jej ilość dobrze wpływała na frytki. Nie pamiętam jednak w którą stronę się je wybierało. Odmiana ma znaczenie, a w sklepie raczej pierwszym na co patrzysz nie jest odmiana, a cena lub po prostu czy są czy nie
@KoninaBeZiomeczka i tu jest sedno problemu. W marketach na ziemniakach paczkowanych (tych w workach z siatki) zawsze jest podany typ. Niestety zazwyczaj i tak wybór jest mały. Szukać, pytać. Jak weźmiesz niewłaściwy typ to niestety dupa i nic nie pomoże żeby fryty były super.