Aktywne Wpisy
BanderaFella +1
To mój pierwszy post na tym forum. Jestem Ukraińcem mieszkającym we Wrocławiu. Lubię to miasto, ponieważ tu jest wielu Ukraińców, czuję się jak w domu.
Nie do końca rozumiem was Polaków. Popełniacie przestępstwo rozsypując zboże na drodze. Nie macie empatii ani współczucia. Nasi ludzie umierają za was, a wy knujecie przeciwko nam i chcecie nas zniszczyć. My staramy się przetrwać i wygrać walkę z okupantem. Wy nam nie pomagacie, tylko wbijacie nóż
Nie do końca rozumiem was Polaków. Popełniacie przestępstwo rozsypując zboże na drodze. Nie macie empatii ani współczucia. Nasi ludzie umierają za was, a wy knujecie przeciwko nam i chcecie nas zniszczyć. My staramy się przetrwać i wygrać walkę z okupantem. Wy nam nie pomagacie, tylko wbijacie nóż
Wczoraj neuropa sie zesrala, że po Najmanie, Kapeli i Żukowskiej zaproszony został przez Stanowskiego do KANAŁU youtubowego Pereira.
Tymczasem publiczna telewizja za nasze pieniądze w dobie kryzysu gospodarczego, wojny z Rosja, debaty nad CPK i atomem zaprasza dwoje pajaców którzy będą opowiadali o dyskryminacji osób niebinarnych poprzez niewłaściwe używanie zaimków.
To jest dopiero czysta woda!
#bekazlewactwa #4konserwy #konfederacja #bekaztwitterowychjulek #bekazpo
Tymczasem publiczna telewizja za nasze pieniądze w dobie kryzysu gospodarczego, wojny z Rosja, debaty nad CPK i atomem zaprasza dwoje pajaców którzy będą opowiadali o dyskryminacji osób niebinarnych poprzez niewłaściwe używanie zaimków.
To jest dopiero czysta woda!
#bekazlewactwa #4konserwy #konfederacja #bekaztwitterowychjulek #bekazpo
Etap III: wywar.
#gotujzwykopem #gotujzwykopem #swieta #fermentujzwykopem
BTW, Ty też mieszasz zakwas z wywarem robionym na pieczonych burakach?
Pieczone buraki robią IMO świetną robotę.
U mnie w domu tradycja barszczu nie była z jakimś mocnym pietyzmem kultywowana, więc teraz powoli sama się uczę jak robić dobry barszczyk. Ostatni robiłam na gotowanych burakach, a w tym roku jeszcze nie ruszałam tematu.
Mogę użyć pieczonych buraków bez robienia zakwasu? Pieczone warzywa w gulaszach się nauczyłam używać, w zupie w sumie też mogłyby dać fajny smak
Pieczone buraki nadają fajnego, lekko dymnego i ziemistego aromatu (wiesz, coś jak ziemniaki z ogniska).
Buraki pieczesz ze skórką (najlepiej każdy owinąć folią alu), potem skórkę ściągasz, kroisz i robisz jak z surowych.
Ale może spróbuję samego pieczenia buraków. Mniejsze piec w całości, większe na pół? 45-50 minut w piecu raczej powinno im wystarczyć
No i możesz też wymieszać surowe buraki z pieczonymi.
Zdrówka dla Młodego!
Dziękuję :)
@paramyksowiroza: Żeby mieć już z głowy.
Trochę nie kumam w tym kontekście pieczenia buraków, jeszcze jak są zawinięte w folię. Przecież się po prostu ugotują, a ziemisty to przecież naturalny aromat dla buraka.
W sumie jeśli zapakujesz ziemniaki w folię alu i upieczesz w piekarniku to będą inaczej smakować niż obrane ziemniaki z wody.
Nawet ziemniaki gotowane w mundurkach smakują inaczej niż obrane i gotowane.
Mam wrażenie że z burakami jest podobnie.
@paramyksowiroza: no tak, bo dusząc je bez wody skoncentrowałeś smak który zamiast pójść w wodę został w ziemniaku. Tylko że mówimy o wywarze, więc i tak chcesz ten smak na końcu rozpuszczony w wodzie.
@paramyksowiroza: W pewnym stopniu na pewno. Tylko,
@Mirkosoft: A to dobry pomysł, przetestuję w tym roku.
Natomiast jest jeszcze jeden aspekt: z buraków pieczonych w folii wycieka nieco soku, który następnie pali się na dnie i lekko "podwędza" buraki. Może to to?
@paramyksowiroza: Tylko że "wędzenie" to nie tworzenie nowego smaku, a przenikanie smakiem gdzie medium jest dym. Więc z buraka wypłynęło trochę soku -> który się skarmelizował -> zaczął dymić i trochę tego smaku przenikło z powrotem do buraka. To chyba lepiej skarmelizować buraka i zebrać
Ale potestuję sobie w tym roku różne rozwiązania.