Jak długo gotować sos mięsny do lasagne? Po ponad 3 godzinach warzywa prawie całkiem się rozpadły, a mięso jest bardzo miękkie ale sam sos nie jest jeszcze zbyt gesty. Potrzymać jeszcze z godzinę? W smaku bardzo dobry, tylko dosolić trochę na sam koniec ale to zaczekam aż się jeszcze zredukuje. #jedzenie #gotujzwykopem #lasagne
@moll: ok, tylko mnie nie zależy na czasie, mogę poczekać, bo sos wykorzystam dopiero jutro. Chodzi mi żeby był jak najbardziej esencjonalny i smaczny.
@Kremufka2137: ja kroiłem w drobną kostkę więc może 4,5h styknie? Nie chcę też żeby sos był baaardzo gęsty bo jednak płaty makarony wchłoną sporo wody.
@zolgar no to się nie śpiesz. Dodatkowa godzinka a nic nie zaszkodzi. Mieszaj często żeby nie przywarlo, a jak warzywa się rozpadną i sos zrobi się jednolity można uznać za gotowe. Ten sos to sos bolognese i 2h to minimum przy sofritto tartym na drobnych oczkach. Ludzie to potrafią po 6h gotować.
@zolgar: Z tym redukowaniem to nie przesadzaj, bo skoro sos ma być na jutro to i tak zrobi się gęściejszy po schłodzeniu. Smak sosu zależy od różnych czynników, nie tylko od czasu gotowania. Pytanie z jakiego przepisu robiłeś, bo od tego zależy, czy jest o co walczyć. IMO 4 godziny w zupełności wystarczą.
@paramyksowiroza: robię wg tego przepisu, z tym że dodałem więcej passaty, żeby długo pogotować. 4 godziny wybiły i wyłączyłem, masz chyba rację, że już wystarczy.
@zolgar: Szczerze mówiąc jakoś nie do końca ogarniam ten pomysł z dodawaniem wątróbek drobiowych, ale to może być akurat interesujący dodatek. Smacznego!
@paramyksowiroza: sam nie próbowałem, ponoć sama wątróbka pod koniec jest niewyczuwalna, a całokształt smaku jest pełniejszy. Już kilkukrotnie trafiałem na przepisy w których była uzywana jako "tajny składnik"
@Kremufka2137: Jasne, w tym kontekście to raczej przyprawa niż składnik :) Może chodzi o lekkie przełamanie goryczką tej słodkości od pomidorów i kwaśności od wina. Trochę mnie korci żeby wypróbować.
Podajcie jeden sensowny argument dlaczego każdy nie powinien mieć gruza tylkonapędowego do upalania w zimie i w deszczu? Nikt nie poda bo nie ma takiego argumentu
#jedzenie #gotujzwykopem #lasagne
ale warto ( ͡º ͜ʖ͡º)
Smak sosu zależy od różnych czynników, nie tylko od czasu gotowania.
Pytanie z jakiego przepisu robiłeś, bo od tego zależy, czy jest o co walczyć.
IMO 4 godziny w zupełności wystarczą.
Smacznego!