Wpis z mikrobloga

Jak długo gotować sos mięsny do lasagne? Po ponad 3 godzinach warzywa prawie całkiem się rozpadły, a mięso jest bardzo miękkie ale sam sos nie jest jeszcze zbyt gesty. Potrzymać jeszcze z godzinę? W smaku bardzo dobry, tylko dosolić trochę na sam koniec ale to zaczekam aż się jeszcze zredukuje.
#jedzenie #gotujzwykopem #lasagne
  • 16
@moll: ok, tylko mnie nie zależy na czasie, mogę poczekać, bo sos wykorzystam dopiero jutro. Chodzi mi żeby był jak najbardziej esencjonalny i smaczny.
@zolgar no to się nie śpiesz. Dodatkowa godzinka a nic nie zaszkodzi. Mieszaj często żeby nie przywarlo, a jak warzywa się rozpadną i sos zrobi się jednolity można uznać za gotowe. Ten sos to sos bolognese i 2h to minimum przy sofritto tartym na drobnych oczkach. Ludzie to potrafią po 6h gotować.

ale warto ( ͡º ͜ʖ͡º)
@zolgar: Z tym redukowaniem to nie przesadzaj, bo skoro sos ma być na jutro to i tak zrobi się gęściejszy po schłodzeniu.
Smak sosu zależy od różnych czynników, nie tylko od czasu gotowania.
Pytanie z jakiego przepisu robiłeś, bo od tego zależy, czy jest o co walczyć.
IMO 4 godziny w zupełności wystarczą.