Wpis z mikrobloga

@drobne_na_taryfe: jak byłem mały to myślałem, że koperek i szczypiorek na różnych daniach to po prostu wyrafinowana forma tortury dzieci. Teraz jestem duży i jak widzę, że ludzie dobrowolnie posypują tym swoje dania, to już wiem, że nie rozumiem świata.
  • Odpowiedz
@CichyWoda
- 1 duża/2 małe szalotki
- ząbek czosnku
- łyżka masła klarowanego
- 60ml wytrawnego białego wina, można pominąć lub zastąpić bulionem
- 100ml bulionu
- 100ml śmietanki 30%, wyjdzie też na 18%
- 200g oczyszczonych I pokrojonych w równe kawałki kurek
- sól i pieprz
- koperek

na maśle szklę drobno posiekane szalotki i ząbek czosnku. Zwiększam ogień, dodaję kurki i obsmażam, mieszając. Szybko odparowuję wodę, jeśli puszczą. Deglasuję winem,
  • Odpowiedz
@ks19 a to na oko, zależnie od tego jakie ziemniaki. Najlepiej gdy są mocno skrobiowe, oznaczone jako typ BC lub na frytki/do pieczenia, wtedy nie trzeba w ogóle dodawać mąki i wychodzą najbardziej chrupkie.

5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
duży ząbek czosnku
małe jajko
ewentualnie mąka lub skrobia
sól, pieprz

ziemniaki ścieram na średnich oczkach, dodaję pół łyżeczki soli. Mieszam, odstawiam na kilka minut, bardzo dokładnie w dłoniach odciskam z soku
  • Odpowiedz