Wpis z mikrobloga

@Corona_Beerus:

taka pompa nie moze sie inaczej skonczyc jak wzrostem cen


też tak sądziłem ale może

po 2008 też była (relatywna) pompa, tylko wtedy wszystko albo szło w finanse albo siedziało w bilansach banków bo FED płacił odsetki za samo trzymanie pieniędzy przez bank

potem to zlikwidowano plus zaczęło się finansowanie transferów pieniężnych z drukowanego hajsu I dopiero wtedy jebło

a możliwość ustawienia przez firmy wysokich marż i cen to właśnie
  • Odpowiedz
@derek25: ale gość ma sporo racji. Chcesz kupować dziadostwo za 4 zł z Biedronki to Twoja własna decyzja, natomiast nie zakłamuj rzeczywistości - taki mrożony wyrób z marketu to jest odpowiednik jakości Tesco Value. Jak komuś nie zależy to niech je co chce ale prawdziwy polski chleb, który jest naszą chlubą w całej Europie - kosztuje już 10 zł.
musichastherightto_children - @derek25: ale gość ma sporo racji. Chcesz kupować dziad...

źródło: IMG_20230930_124824

Pobierz
  • Odpowiedz
@robertx: jeśli mówimy o korporacjach to cena nie jest kształtowana kosztami produkcji, technical floor jest jedną ze zmiennych ale polityka cenowa jest bardziej skomplikowana, a przy istniejącej/rosnącej inflacji bardzo łatwo podnosić ceny
  • Odpowiedz
@derek25 Przez te ceny najpierw odzwyczaiłem się od energetyków (które swoją drogą od wprowadzenia podatku cukrowego aż tak nie podrożały), a później kompletnie straciłem ochotę na kupowanie czipsów - co w sumie wyszło na dobre, bo organizm rzadziej dostaje takie "puste" kalorie i waga spada. Moje zdrowie dziekuje rządowi ¯_(ツ)_/¯
BTW bardziej opłaca się kupić frytki, w niektórych sklepach można je znaleźć nawet w okolicach 10zł/kg, ale ogólnie to dwóch dych za
  • Odpowiedz
cena nie zależy od surowców czy metod/kosztów produkcji a jedynie od popytu


@tyrytyty: czyli ludzie w ciągu ostatnich dwóch lat zaczęli jeść o 50% więcej?
  • Odpowiedz
@derek25 pomijając fakt, że ogólnie jest drogo, to warto wspomnieć, że Netto w stosunku do innych sklepów jest drogie. W Lidlu przykładowo te chipsy kosztują jakieś 8,50, co i tak jest #!$%@?. Ale Netto ma bardzo wysoką swoją marżę.
  • Odpowiedz
za 4ziko to można dostać ewentualnie porcję ustandaryzowanej, spulchnionej i wypieczonej mąki. Coś, czego jeść się nie powinno.


@patatier: a czy taki skład będzie okej?

SKŁADNIKI: 53,6 % mąka pszenna typ 750, woda, 15,6 % mąka żytnia typ 720, drożdże, sól.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@music_has_the_right_to_children No sory ale rzucenie tekstu że masło i chleb kosztują 10 zł to jest #!$%@?. Masło na pewno tyle nie kosztuje chyba że znowu jakiś kraftowe albo w Żabce a chleb to i owszem ten który wstawiłeś może i kosztuje z 10 zł ale za 6-7 też kupisz chleb całkiem dobrej jakości, w piekarni nie w markecie bo też zdarza mi się taki chleb kupować, nie generalizujmy że teraz dobry chleb
  • Odpowiedz
@Jaque: czipsy za 12 to też nie, najlepsze te z ogniska, a to musisz kupić kilo kraftowych kartofli, kilo kraftowej soli, wynająć kraftowy domek na mazurach/w bieszczadach za 1000zl/doba i jechać i samemu usmażyć, inaczej jesz gówno nie czpisy. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@patatier

@derek25 za 4ziko to można dostać ewentualnie porcję ustandaryzowanej, spulchnionej i wypieczonej mąki. Coś, czego jeść się nie powinno.


Coś tu się nie klei. Dlaczego ustandaryzowana, spulchniona I wypieczona mąka miałaby być zdecydowanie tańsza niż nieustandaryzowana, nispulchniona i wypieczona mąka?
  • Odpowiedz