Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z nieprzewidzianymi kosztami remontu?
Mirki, pomóżcie proszę - kryzysowa sytuacja :(

Dzięki oszczędnościom życia mam mieszkanie z 2005 roku. Wcześniej miało dwóch właścicieli, ostatni odświeżał je w 2020. Znalazłem firmę remontową, działającą od wielu lat, z licznymi i bardzo dobrymi opiniami (sam nie mam kompetencji remontowych i możliwości czasowych). Podpisałem z nią umowę na prace, w ramach których wchodzi malowanie. Gdy do nich przystąpiono, okazało się, że ściany mieszkania były pozbawione gruntu - płaty złożone z dwóch warstw farby odchodziły od gołego tynku. Pracownik zasugerował, że mam dwie opcje:

1) W ramach dotychczasowego kosztorysu, zeszlifowanie ściany i nałożenie farby, licząc na to, że nie powstaną bąble (podobno ok. 40% ryzyka w dłuższej skali czasowej, nawet przy dobrej lokalnej próbie) - w tym momencie firma nie daje gwarancji na prace malarskie;

2) Dopisanie trzech prac dodatkowych:

a) drapanie powierzchni ścian ze starej powłoki farby - 22 zł za m2
b) szlifowanie i gruntowanie ścian pod gładź - 35 zł za m2
c) dwukrotne położenie gładzi - 65 zł za m2

Przy ok. 120 m2 powierzchni do malowania (mieszkanie ok. 55 m2) oznacza to przedstawiony na piśmie nagły dodatkowy koszt w okolicy 16 000 złotych (dwa razy więcej niż orientacyjnie szacowała to firma kilka dni temu). Jestem załamany, ponieważ nie widzę alternatywy, firma nie widzi pola do negocjacji ceny, decyzja musi być podjęta w przeciągu kilku dni (kolejność prac), nie mam tytułu prawnego do skutecznego domagania się odszkodowania od sprzedawcy (brak znamion poważnej wady ukrytej/zatajonej), no i muszę nagle znaleźć środki. Co robić? #pytanie #budownictwo #budowlanka #budujzwykopem #remont #remontujzwykopem #dom #mieszkanie #mieszkania

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak poradzić sobie z nieprzewidzianymi kosztami remontu? Ⓘ
Mirki, p...

źródło: skrobanie-sufitu

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Ja p------ę, tynkowanie, gladzenie i malowanie jest pracochlonne i upierdliwe ale to nie rocket science. Jak nie masz hajsu to sam sobie to ogarnij. W dzisiejszych czasach koszty robocizny budowlanej to totalna abstrakcja.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak nigdy nie brałeś się za takie rzeczy to zleć im to przygotowanie ściany pod gładź i położenie gładzi a potem sam weź się za malowanie j/w to nie rocket science tak samo gruntowanie przed malowaniem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak ci tylko napiszę, że gruntowanie + tynkowanie surowej ściany kosztuje od 40- 60 zł /m2 (robocizna +materiał) w zależności od tynku. I jak się ma dobrą ekipę to można odrazu malować.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja wlasnie robilem gladzie i malowanie:

- grunt: 10zl/m2
- gladzie: 30zł/m2
wiec nie wiem skad taka cena, oczywiscie w cenach ktore podałem były juz materiały: grunt Prefix (farbo-grunt), gładzie Dolina-Nidy Omega
  • Odpowiedz