Spotkałem się wczoraj z kolegą który od września jest na #keto. Ok, wyniki ma bo schudł 15 kg przy minimalnej aktywności fizycznej (ciekawe kiedy jojo) ale jest to chyba najbardziej antyspołeczna dieta jaka istnieje, dla ludzi którzy nie mają znajomych i żyją w piwnicy. Jedyny element jaki mi się podoba w tej diecie to śniadania, które sam stosuje bo sycą na pół dnia. A cała reszta to jakaś fanaberia, nie da
Nastawiłem wczoraj dziką różę, zebraną również wczoraj.
Była, rzecz jasna, zmrożona. Po rozmrożeniu miała mocno nieprzyjemną konsystencję, ale wrzuciłem do buteki z drożdżami.
I teraz zastanawia mnie ten czerwony korzuch na powierzchni.
To normalna rzecz, czy to już się zepsuło?
#winodomowejroboty #wino #winodomowe
Była, rzecz jasna, zmrożona. Po rozmrożeniu miała mocno nieprzyjemną konsystencję, ale wrzuciłem do buteki z drożdżami.
I teraz zastanawia mnie ten czerwony korzuch na powierzchni.
To normalna rzecz, czy to już się zepsuło?
#winodomowejroboty #wino #winodomowe
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 2
@wincenty1: Podczas fermentacji ilość płynu nie ma większego znaczenia, powstający CO2 wypchnie powietrze ze środka. Będzie tylko CO2.
- 0
Mocny alkohol przyspiesza adaptację?
#keto
#keto
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 1
- 2749
W marcu 2019 jechałem 300 km na pierwszą randkę, a dziś z tą dziewczyną bierzemy ślub xD Tego bym się wtedy nie spodziewał. Dziękuję wszystkim za ówczesne plusy, słowa otuchy, wyzwiska i demotywację. Stres chyba wtedy miałem większy, niż dziś...
#randkujzwykopem #slub
#randkujzwykopem #slub
- Kinior
- a_sram
- malysek599
- jokatan
- konto usunięte
- +2744 innych
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 1
@BornToDie69: Tradycja ( ͡° ͜ʖ ͡°) A szczególnie tu jest sprężyna kobiety, by móc zabrylować w białej sukni itp.
Ale jak by nie było, wiele spraw łatwiej załatwić jako mąż - żona.
Jak trafisz na mądrą kobietę, to można to załatwić kameralnym ślubem cywilnym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale jak by nie było, wiele spraw łatwiej załatwić jako mąż - żona.
Jak trafisz na mądrą kobietę, to można to załatwić kameralnym ślubem cywilnym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 8
Pierwszy wermut w życiu ( ͡º ͜ʖ͡º) ciekawe jaki w smaku wyjdzie
#winodomowejroboty #winiarstwo #alkohol #wino #chwalesie
#winodomowejroboty #winiarstwo #alkohol #wino #chwalesie
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
@Cycu2701: A ile piołunu dałeś?
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
nie dawałem
@Cycu2701: aa, tak jak myślałem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wermut bez wermutu (piołunu).
A poważniej to cud Ci z tego nie wyjdzie. Przefermentowana woda z cukrem o smaku przypraw. Ryż wyspany w tej postaci nic Ci do wina nie wniesie, bo nie bierze udziału w fermentacji. Lepszy efekt byś uzyskał używając zamiast wody i ryżu, sok jabłkowy z tą samą mieszanka przypraw.
- 0
Jak zdezynfekować gumowe korki do wina? Go gorącej wody wstawić na 10 minut i zostawić?
I mam pytanie odnośnie pirosiarczynu potasu - czy jego kogę dotykać rękami? Czytałem, że jest jakoś szkodliwy, ale jak jest w praktyce?
#winodomowejroboty #wina #wino #alkohol #browin
I mam pytanie odnośnie pirosiarczynu potasu - czy jego kogę dotykać rękami? Czytałem, że jest jakoś szkodliwy, ale jak jest w praktyce?
#winodomowejroboty #wina #wino #alkohol #browin
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 1
- 1
Koledzy, taka sytuacja u mnie :/
Doradzicie co zrobić?
Balon 9L, wrzuciłem 6,3kg winogron no i tak wybombiło jak widać w załączniku.
PS. Czy jak napiłbym się takiego wina (dopiero 3 dzień fermentacji) to to może mi jakoś zdrowotnie zaszkodzić? Picie takiego wyrobu jest jakoś niezdrowe?
#winodomowejroboty #wina #wino #alkohol #browin
Doradzicie co zrobić?
Balon 9L, wrzuciłem 6,3kg winogron no i tak wybombiło jak widać w załączniku.
PS. Czy jak napiłbym się takiego wina (dopiero 3 dzień fermentacji) to to może mi jakoś zdrowotnie zaszkodzić? Picie takiego wyrobu jest jakoś niezdrowe?
#winodomowejroboty #wina #wino #alkohol #browin
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
picie po paru dniach to Barbarzyńatwo!!!!
@Wolnyityle: Barbarzyństwo to jest wodę lać w takich ilościach i cukier na pałę dodawać bez pomiarów.
- 30
- trololo55
- takJakLubimy
- grajek99
- amath
- huudyy
- +25 innych
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
- 0
Nastawiłem wczoraj wino z czerwonych winogron.
Owoce zostały opłukane, zgniecione tłuczkiem do ziemniaków.
Całość wrzucona do balona i dodałem cukier.
Dziś rano otwieram a tu #!$%@? acetonem...
Co z tym teraz zrobić ?
#wino #domowealkohole #winiarstwo
Owoce zostały opłukane, zgniecione tłuczkiem do ziemniaków.
Całość wrzucona do balona i dodałem cukier.
Dziś rano otwieram a tu #!$%@? acetonem...
Co z tym teraz zrobić ?
#wino #domowealkohole #winiarstwo
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
Dziś rano otwieram a tu #!$%@? acetonem...
@POSTER: Kwasowość lotna, być może zakażenie bakteriami octowymi. Zasiarkuj 1g pirosiarczynu potasu na 10l nastawu, odczekaj 24 h, przemieszaj i dodaj nowe drożdże.
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
@Apex113: @Rybak88: @malronos:
Ludzie! Co Wy kuźwa macie z tym (nie)myciem winogron?! Owoce się myje ZAWSZE. Trzeba opłukać z brudu, kurzu, owadzich i ptasich odchodów, itepe, itede.
MYCIE OWOCÓW NIE ZMYWA DROŻDŻY! Jest to już doskonale znane i każdy kto owoce myje a chce robić na dzikusach, to robi to z powodzeniem.
A płukanie rąk czystą wodą zmywa bakterie? Mhm...
Ludzie! Co Wy kuźwa macie z tym (nie)myciem winogron?! Owoce się myje ZAWSZE. Trzeba opłukać z brudu, kurzu, owadzich i ptasich odchodów, itepe, itede.
MYCIE OWOCÓW NIE ZMYWA DROŻDŻY! Jest to już doskonale znane i każdy kto owoce myje a chce robić na dzikusach, to robi to z powodzeniem.
A płukanie rąk czystą wodą zmywa bakterie? Mhm...
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
to brzmi jak przepis na dżem a nie na wino
@Wychwalany: Co Ty chcesz? Bardzo dobre postępowanie. Coś Ty tam chciał jeszcze dodać?
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
ja bym wlał syrop cukrowy
@Wychwalany: Syrop, syrop, syrop, wszędzie ten przeklęty syrop. Po co syrop? Cukier rozpuszcza się w miazdze / moszczu / soku. Nie potrzebna jest do tego woda. Rozcieńczasz tylko niepotrzebnie enzymy, kwasy itp. Poza tym cukier mając właściwości higroskopijne pomaga w pewnym stopniu na lepszy uzysk soku.
Syrop cukrowy to jest bezsensowna bzdura, bezmyślnie powtarzana i kopiowana. Nie ma to absolutnie żadnego uzasadnienia.
Ja wrzucam owoce, dosypuję
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
jeśli soku jest dużo to rozpuściłbym w soku.
@Wychwalany: A jaka różnica, jak jest go mało? No tak, tak - podniesienie litrażu, ale po co jak można to zrobić bardziej humanitarnie? ;)
i tak go zostawiasz na wierzchu, czy raz zamieszasz
@Wychwalany: Nie no, jak napisałem - do owoców wsypuję cukier i wszystko traktuję rozdrabniarką do owoców montowaną do wiertarki. Czasami rzeczywiście posypuję resztą wyliczonego cukru po wierzchu, co zapobiega
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
panie płukanie a mycie to dwie różne rzeczy
@Apex113: A czym jest mycie owoców? Szorujesz je gąbką z detergentem, czy co? Wkładasz w sitko, miskę czy cokolwiek, przepłukujesz solidnie wodą i wszystko.
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
@Apex113: Mycie owoców to płukanie ich w wodzie. Będziemy się za słówka i definicje łapać? Chyba masz rozum i wiesz, że jak ktoś mówi o myciu owoców, to nie znaczy, że to robi w zmywarce?
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 0
no ja tam nie wiem dlatego pytam
@Apex113: No to odpowiedziałem wcześniej:
Owoce się myje ZAWSZE. Trzeba opłukać z brudu, kurzu, owadzich i ptasich odchodów, itepe, itede.
- 0
Cześć. Pierwszy raz robię wino, mam balon 25l(chociaż w sumie jak teraz patrzę, to ten balon musi być większy, bo jest wypełniony zaledwie w 3/4), wszystko robię mniej więcej na czuja, bo nie mam cukromierza. Wyszło mi 9.5kg winogron już obranych, zrobiłem syrop z +-8l wody i 5kg cukru.
Drożdży nie dodawałem, użyłem nieumytych winogron. Będzie coś z tego?
Jeśli liczyć, że winogrona mają 160g cukru na 1kg, to mam 1.5kg cukru
Drożdży nie dodawałem, użyłem nieumytych winogron. Będzie coś z tego?
Jeśli liczyć, że winogrona mają 160g cukru na 1kg, to mam 1.5kg cukru
Zawodowy_Janusz via Wykop
- 1
@neferx: Polecają to ludzie z małym pojęciem. 30 lat temu niestety tak się robiło domowe wina. Owoce drogie, ważne było by jak najwięcej wina zrobić, to i takie przepisy powstawały i na nasze nieszczęście nadal wiszą w sieci i są powielane.
Jeśli chodzi o kwasowość, to istnieje wiele metod na naturalne odkwaszenie. Drożdże redukują pewien poziom kwasu jabłkowego. Jeden szczep więcej, inny mniej. Są szczepy specjalnie selekcjonowane pod tym kątem więc
Jeśli chodzi o kwasowość, to istnieje wiele metod na naturalne odkwaszenie. Drożdże redukują pewien poziom kwasu jabłkowego. Jeden szczep więcej, inny mniej. Są szczepy specjalnie selekcjonowane pod tym kątem więc
WIno ewidentnie utlenione, przejrzałe, choć objawy mogą pasować do trójchloroanizolu, TCA, tzw. choroba korkowa.