@mi96: ile to fermentuje? Smak i zapach zakwasu zmienia się w czasie. Nie pasuje mi w jej przepisach, że fermentuje pod gazą, a nie w zakręconym sloiku co zwiększa ryzyko ewentalnego zakażenia.
@mi96: to za krótko wg mnie, szczególnie że jest zima i niższa temperatura fermentacji. Na początku czasem pachnie nieciekawie, bo jeszcze mało jest kwasu mlekowego. Zakręć następnym razem, przyprawy można uprażyć. A zakwas kupny próbowałeś? W sensie czy masz porównanie do tego wylanego?
#jedzenie Ma ktoś sprawdzony przepis na placki tortille l? Robiłem już chyba z 5 z internetow i wszystko #!$%@? w sensie że ciasto jest takie "suche" ze pęka przy zwijaniu xD a chce takie jak ze sklepu podobne #gotujzwykopem #kuchnia #jedzzwykopem
@iquiet: Idz do lekarza. Jeżeli to jelitówka, a nie jakieś zatrucie pokarmowe to dużo pij po prostu, kup orsalit (eektrolity), ewentualnie smekta. Wszystkie stoperany, itp. opóźniają wydalenie patogenów z organizmu. To były zalecenia lakarza. Miałem raz taką biegunkę przez 2-4 dni. NIestety dupa boli po tylu dniach. Jeżeli możesz przeczekać w domu to daruj sobie te blokery sraczki.
Jakie opinie o patelniach z Ikea? Generalnie ja o ich produktach mam takie zdanie, że może szału nie robią ale w tej samej kategorii cenowej często nie idzie znaleźć lepszych rzeczy u konkurencji. Cały czas chodzi mi po głowie kupno takiej patelni bez powłoki, którą ciężko zepsuć i zastanawiam się czy ta z Ikea nie będzie spoko. Nie chce tez przesadzać i dać się zbajerować tymi patelniami za 1k zł xD
@Murasame: Ja używam takiej z Ikei i jest całkiem nieźle. W przeciwieństwie do stali węglowej nie trzeba się przejmować przy kwaśnych potrawach. Jak chcesz fajnie rumienić mięso i np. na bazie tego robić sos taka pateknia to super opcja. Trzeba się nauczyć z niej korzystać, tak jak piszą powyżej.
Czy to prawda że miód się nie zepsuje za mojego życia? To znaczy że mogę wrzucić je na półkę i zjeść za 20 lat? #jedzenie #gotujzwykopem w takim razie dlaczego pszczelarz na słoiku dał datę ważności 3 lata
@Knamga: mi się kiedyś zdarzyło, że miód rzepakowy zafermentował jak było za ciepło, no ale to dodatkowo go zakonserwowało alkohole, a nie zepsuło xD Pytałem się pszczelarza ocb i stwierdził, że może się tak zdarzyć jak będzie za dużo wody w miodzie, ale nie znam się. To był amatorski sędziwy pszczelarz i może mu coś nie pykło. A i jeszcze kiedyś jakieś cudo typu miód z truskawkami też zafermentowało i wyszo
Owsianka to nadjedzenie - zdrowe i proste w przygotowaniu! Na ciepło i na zimno. Możesz wrzucić wszystko, co masz pod ręką i wiesz, że i tak będzie pyszne!
Postanowiłem pewnego dnia podgrzać w mikrofali na kolację jajko, obrane i z lodówki. Rezultat mnie zaskoczył, bo już wcześniej zdarzało mi się to robić ze skutkiem pozytywnym, ale niestety nie tym razem. Chyba po niespełna 10 podgrzewania jajko eksplodowało, aż się drzwiczki otworzyły z hukiem.
Także nie dane mi było zjeść jajko tamtego dnia, ale na szczescie najadlem się strachu, więc wyszło na jedno.
zapraszam do podzielenia się przepisami na potrawy, jakie lubimy, lubiliśmy i są jednocześnie naszymi regionalnymi lub wyniesionymi z domu.
Czasami brakuje pomysłu na to, co zrobić do jedzenia, a z tej ściągawki będzie można skorzystać zawsze, poznając jednocześnie różne regionalne mirkosmaki.
Zacznę od siebie i tego, co często było na stole, gdyż wszystkim smakowało.
Babka ziemniaczana zwana tarciuchem.
Ziemniaki utarte na drobnych oczkach jak na placki, do
@powsinogaszszlaja: gotuje się je w garnku. Farsz coś jak na placki ziemniaczane, tyłki dodaje się ugotowanych żeby byl bardziej zwarty. Proporcji nie podam bo nigdy w sumie sam nie robiłem jeszcze.