Aktywne Wpisy
Matylda_Megara +141
Ja #!$%@?, co za pokolenie...
Zabrałam młodszego pasierba na rolki - dzisiaj pierwsze wyjście z domu po ospie. Pogoda cudna, trzeba skorzystać.
Kask, ochraniacze na kolana, łokcie i nadgarstki, a ten mały cymbał się wyrżnął tak, że go w szpitalu teraz składają do kupy. Wziął i mi piątek #!$%@?ł.
Jakby grał w CSa do by mu się pewnie nic nie stało.
#dziecko #rodzicielstwo #sport #gorzkiezale
Zabrałam młodszego pasierba na rolki - dzisiaj pierwsze wyjście z domu po ospie. Pogoda cudna, trzeba skorzystać.
Kask, ochraniacze na kolana, łokcie i nadgarstki, a ten mały cymbał się wyrżnął tak, że go w szpitalu teraz składają do kupy. Wziął i mi piątek #!$%@?ł.
Jakby grał w CSa do by mu się pewnie nic nie stało.
#dziecko #rodzicielstwo #sport #gorzkiezale
BronislawCzevak +390
#sejm W ramach przypomnienia posłanka Gembicka.
Domowe wino daktylowe - półsłodkie
Składniki na 10 L nastawu:
- 1 kg daktyli
- skórka z 1 pomarańczy bez albedo*
- 10 g regulatora kwasowości
- 1,5 kg cukru
- drożdże winiarskie Enovini BROWIN
- 4 g pożywki dla drożdży
- pektoenzym
Przepis:
Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Zalej je 2 L wrzącej wody. Odczekaj do wystudzenia.
Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji.
Po tym czasie przecedź i dodaj skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody. Uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki.
Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji.
Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.
Protip
Dziadek Kazik radzi jak sprawdzić, czy wino zakończyło fermentację:
plastikową butelkę napełnij w 3/4 winem i szczelnie zamknij. Pozostaw na 12 godzin w ciepłym miejscu - pod podusią, albo przy kaloryferze albo... przy babci Wandzi. Po tym czasie odkręć butelkę, jeżeli zrobi tssssss, to znaczy, że teraz, to jeszcze nie teraz. Wino kończy fermentację, kiedy przestaje do nas mówić.
_*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!_
#browin #przepisy #winodomowejroboty #pijzwykopem
@Browin: bardzo nie wiem, czy powinienem plusować, ale pokusa jest silna...
*tak,
@Browin: temat na kolejny wpis, czy coś przegapiłem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a jak nie, to do gara i grzejemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
O malinach z figami bym nie pomyślał, ale brzmi miło - dopisałem sobie do listy todo
@Hannahalla: do nalewki wystarczy właśnie słoik, do win butla, lub słój fermentacyjny 5-10 litrów i jest cacy:) z pozostałych akcesoriów do win,
@Hannahalla: wcale nie jest tego tak dużo i jeżeli chodzi o smak to warto i to tak poważnie warto. Wpadnij kiedyś do nas na pokaz, żeby sprawdzić jak bardzo warto (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Co do miejsca to najwięcej zajmują pojemniki fermentacyjne, ale to tyle co duże wiaderko, a destylarki do wody są rozmiaru mikrofalówki. Jeżli ktoś nie
Komentarz usunięty przez autora
Na weekedzie zeszła mi właśnie ostatni flaszka nalewki sosnowej, w kolejce czeka benedyktyńska :D