<strong>Witam wszystkich!</strong><br />
W serii "<strong>Gotuj z Wykopem</strong>" nie mogło chyba znaleźć się nic bardziej błahego i pospolitego jak tysiąc-pierwszy sposób na kuraka. <br />
Mój natomiast chwyta za oko i serce tym, że wykonałem go w technice stop-motion. To moje pierwsze podejście do tego typu zabawy. <br />
(Udało się bez statywu! ;-) )<br />
Przepis i sposób wykonania pod wideo. <br />
<br />
<iframe id="yt-_XsvCEUcXAg" class="youtube-player vtop" type="text/html" width="800" height="485" src="//www.youtube.com/embed/_XsvCEUcXAg?wmode=opaque&fs=1" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe><br />
<br />
<strong>Potrzebujemy</strong> (w kolejności wykorzystania): <br />
- 4 cebule;<br />
- 6 ząbków czosnku;<br />
- podwójną pierś z kuraka; <br />
- 100 g masła; <br />
- 300 ml śmietany 12%; <br />
- paczkę przyprawy curry; <br />
- łyżkę przecieru pomidorowego; <br />
- szklankę ryżu; <br />
<br />
<ol><li>Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. </li><li>Czosnek obieramy. </li><li>Pierś kroimy (ja ubóstwiam kostkę, ale mogą być gwiazdki i spiralki). </li><li>Roztapiamy masełko na patelni, dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. </li><li>Dusimy na masełku aż zrobi się mięciutkie i żółciutkie. </li><li>Mielimy wszystko na ciapkę (nie trzeba tego robić, ale moim zdaniem to znacząco poprawia smak i estetykę dania). </li><li>Wstawiamy ryż</li><li>Dodajemy śmietanę, dwie łyżeczki przyprawy curry, łyżkę przecieru pomidorowego i mieszamy. </li><li>Kurczaka bardzo delikatnie podsmażamy na jak najmniejszej ilości oliwy. </li><li>Dodajemy do niego sos i dusimy 10-15 minut co jakiś czas mieszając, żeby nic do patelni nie przywarło. </li><li>Ryż odcedzamy, formujemy z niego pączka z dziurką i nakładamy sos do środka i na boki. </li><li>Podajemy ukochanej osobie. </li></ol><br />
<br />
Co do wykopowej tradycji załączania pomocnika to w tle przy krojeniu mięsa widać mojego. Jakby ktoś go przeoczył to poniżej słit focia Astora. <br />
<br />
<br />
<br />
Miłego dnia!
Komentarze (13)
najlepsze
Sprawdzony przepis, wychodzi świetne. Porcja dla dwóch-trzech osób. Jeden garnek + jeszcze jeden na ryż (albo miska do wyrobienia ciasta, w opcji z chlebem Naan):
- szczypta kminku
- duża cebula (albo dwie małe)
- cztery ząbki czosnku
- 400 gramów piersi z kurczaka
- dwie łyżeczki kurkumy
- łyżeczka imbiru
- puszka pomidorów bez skóry
- 2-4 łyżeczki curry
Na lekko rozgrzany tłuszcz w garnku wrzucamy dużą szczyptę kminku