Chciałbym Wam przedstawić bardzo prosty i smaczny przepis na zapiekankę makaronową z mascarpone, pomidorami i kurczakiem.
Zaczynamy ;-)
Do przygotowania potrzebne będzie nam (porcja dla 4 osób):
* pierś z kurczaka 60-70dkg ok 10 pln
* makaron rurki (najlepiej z mąki durum lub razowy), 500g ok 2,5 pln
* opakowanie przecieru pomidorowego ok 2,5 pln
* opakowanie mascarpone ok 4,5 pln
* ser plastry lub tarkowany (najlepiej mozzarella) ok 300g ok 6,5 pln
* 2 małe cebule/1 duża ok 0,5 pln
* czosnek (użyłem chyba 5-6 ząbków, bo lubię czosnek ;-)) ok 0,5 pln
* przyprawy - sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), cukier
* odrobina oleju/oliwy czy na czym lubicie smażyć (ja smażę na oleju ryżowym)
* 2 garnki (duży i bardzo duży ;-) )
* naczynie żaroodporne
* nóż, deska do krojenia, coś do odcedzenia makaronu
całość wychodzi ok 25-30 pln, czyli 6-7 pln za osobę, czas 30-40 minut łącznie z zapieczeniem
opcjonalnie:
* pomidorki koktajlowe
* świeża bazylia
* zioła prowansalskie
* inne przyprawy wg uznania, można dodać paprykę ostrą/słodką do sosu itp.
Składniki prezentują się mniej więcej tak (sorry za jakość wszystkich zdjęć, ale robiłem je w dużym pośpiechu)
Ok, mamy wszystkie składniki, więc zabieramy się do roboty. Na początku nastawiamy wodę na makaron oraz piekarnik na termoobieg na 180 stopni. Gotowania makaronu chyba nie ma potrzeby przedstawiać, gotujemy aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut).
Kroimy cebulę i czosnek, podlewamy olejem i szklimy na średnim ogniu
w tym czasie kroimy pierś z kurczaka, którą później dorzucamy do cebuli i czosnku
kurczaka podsmażamy, jeśli jest za mało oleju to dolewamy, jak nam się kurczak podsmaży, dodajemy przecier pomidorowy
i doprawiamy , 1-2 łyżeczki cukru, trochę soli, świeżo zmielony pieprz (jak ktoś ma to uciera w moździerzu, jak ma młynek to mieli, a jak nie ma, to dodaje już zmielony ;-) )
w tym czasie nasz makaron powinien się już ugotować, więc odcedzamy i wsypujemy z powrotem do garnka.
Mamy już ugotowany makaron, zostało nam dodać jeszcze tylko mascarpone do sosu i wymieszać na gładko (mascarpone się ładnie roztopi i rozjaśni sos).
Na średnim ogniu gotujemy chwilę ten sos, po czym wlewamy go do dużego garnka z odcedzonym makaronem
mieszamy to porządnie, żeby sos się rozprowadził po całym makaronie i przekładamy to wszystko do naczynia żaroodpornego
posypujemy serem i jeśli ktoś lubi to ziołami prowansalskimi/oregano/bazylią. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po wyjęciu wygląda tak
i po nałożeniu na talerz
SMACZNEGO ! ;-)
PS Na zdjęciach może ciekawie to nie wygląda, ale smakuje rewelacyjnie, jest bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu.
Komentarze (7)
najlepsze
Przecież bordowi to najlepsi kucharze - nie mają drugiej połówki, więc musieli się przystosować do tego jakoś ;<
dodałem jeszcze parmezan do sosu
czosnek niedźwiedzi zamiast zwykłego
oraz suszone na słońcu pomidory
z podobnymi składnikami wole przepis :
http://www.wykop.pl/ramka/1155339/makaron-z-mascarpone-szynka-szwarcwaldzka-i-suszonymi-pomidorami/
polecam