Wykonać własnej produkcji ser żółty nie jest tak trudno jak się wydaje. Czas wykonania - około godziny. Ze składników jakie podaję wychodzi w okolicach 70dkg sera. Przepis znalazłem w internecie. Ja wczoraj popełniłem pierwszy raz i udało się bez problemu.
Potrzebujemy:
- 1l mleka (ja użyłem 3,2% UHT
- 1kg twarogu białego najlepiej dość tłusty, żeby ser był zwarty i się nie rozpadał
- 1 łyżka stołowa octu
- 1 jajko
- 125g masła (z kostki, a nie jakiś masmix!)
- około 1 łyżka stołowa soli - zależnie od upodobań jaki ser wolimy. Przy 1 łyżce dość płaskiej jest stosunkowo słony
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zaczynamy od zagotowania mleka na niedużym ogniu, rozkruszamy twaróg i mieszamy. Uwaga żeby nie przypalić, ale też nie rozpuścić zupełnie - powinny być grudki nadal. Odciskamy na drobnym sitku lub przez ścierkę, ale nie za mocno.
Rozpuszczamy masło mieszając i dodajemy ponownie nasz odciśnięty ser. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Zaczyna pulchnieć - wtedy wylewamy do formy. Może być blacha jak do chleba, nawet butelka plastikowa - taki będzie kształt jaką formę zastosujemy, więc warto pokombinować :)
Odstawiamy do wystudzenia, a potem do lodówki. Ja zrobiłem wieczorem i rano już miałem z tym serem kanapki.
Trafiłem na różne wariacje, że powinno się ostudzić nieco masło przed wrzuceniem twarogu, albo podgrzewać na garnku z wodą w jakiejś misce - ja opisałem jak ja to zrobiłem i wyszło bez problemu.
Zachęcam do różnych wariacji z przyprawami! następny zrobię z ziarnami pieprzu :)
Komentarze (160)
najlepsze
Jeszcze raz - chwała tobie, nie szukam dziury w całym - jestem seromanem i
Co to za głupia moda na ten wyraz...
@blinxdxb: Ale o co wam chodzi? "Popełnić" w języku potocznym znaczy to samo, co "zrobić", nie ma się co spinać.
Lista produktów i niezbędnego sprzętu:
- szklany kufel
- lodówka
- piwo
Sposób przyrządzenia:
Kupujemy w sklepie piwo. Tylko jakieś prawdziwe, a nie np. tyskie czy inny harnaś. Wkładamy piwo do lodówki ustawionej na 4-5 stopni Celsjusza (jeśli jest to lager lub pilsner). Czekamy około godziny. To dość długo, dlatego na czas oczekiwania powinniśmy mieć przygotowane już wcześniej zimne piwo. Otwieramy