Wykonać własnej produkcji ser żółty nie jest tak trudno jak się wydaje. Czas wykonania - około godziny. Ze składników jakie podaję wychodzi w okolicach 70dkg sera. Przepis znalazłem w internecie. Ja wczoraj popełniłem pierwszy raz i udało się bez problemu.
Potrzebujemy:
- 1l mleka (ja użyłem 3,2% UHT
- 1kg twarogu białego najlepiej dość tłusty, żeby ser był zwarty i się nie rozpadał
- 1 łyżka stołowa octu
- 1 jajko
- 125g masła (z kostki, a nie jakiś masmix!)
- około 1 łyżka stołowa soli - zależnie od upodobań jaki ser wolimy. Przy 1 łyżce dość płaskiej jest stosunkowo słony
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zaczynamy od zagotowania mleka na niedużym ogniu, rozkruszamy twaróg i mieszamy. Uwaga żeby nie przypalić, ale też nie rozpuścić zupełnie - powinny być grudki nadal. Odciskamy na drobnym sitku lub przez ścierkę, ale nie za mocno.
Rozpuszczamy masło mieszając i dodajemy ponownie nasz odciśnięty ser. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Zaczyna pulchnieć - wtedy wylewamy do formy. Może być blacha jak do chleba, nawet butelka plastikowa - taki będzie kształt jaką formę zastosujemy, więc warto pokombinować :)
Odstawiamy do wystudzenia, a potem do lodówki. Ja zrobiłem wieczorem i rano już miałem z tym serem kanapki.
Trafiłem na różne wariacje, że powinno się ostudzić nieco masło przed wrzuceniem twarogu, albo podgrzewać na garnku z wodą w jakiejś misce - ja opisałem jak ja to zrobiłem i wyszło bez problemu.
Zachęcam do różnych wariacji z przyprawami! następny zrobię z ziarnami pieprzu :)
Komentarze (160)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
+
To tak jakbym miał robić piwo ze skrobi kukurydzianej by było
Komentarz usunięty przez moderatora
Widzę, że gdyby niektórym wykopkom również dać prawdziwą wędzoną kiełbasę do zjedzenia, to doznali by szoku, że to jednak nie taka jak w sklepach.
a na samym początku mamy:
czyli nie mleko, tylko mlekomix.
- 1l mleka (ja użyłem 3,2% UHT
- 1kg twarogu białego najlepiej
Nie ma to jak ser z sera, prawie jak ciasta z ciastek...