@PanBulka: Wiem wiem , ale przy tak dużej ilości rogali i fakcie że robiłem to sam samiusieńki człowiekowi się nie chce bawić w takie pierdółki zwłaszcza że dziś rano jak wstałem to z 8 talerzy zostało już tylko 5 więc jedzą i tak .
@gupilogin: Bo widzisz... Jak tak się dobrze przyjrzeć, to jakoś wygląda to tak, że jak się wrzuci #gotujzwykopem w nocy, to rośnie szansa na główną.
Przynajmniej mi się wydaje, że zawsze jak na głównej widzę jakiś przepis, to w komentarzach są teksty typu: "Powinni wieszać za dodawanie takich rzeczy o takiej porze. Wykop!". ( ͡°͜ʖ͡°)
IMHO najlepsze ciasto na rogaliki wychodzi ze smalcem (do kupienia w każdym spożywczym, w opakowaniu jak masło), zamiast margaryny lub pół na pół z nią. Wychodzi idealnie kruche, pięknie pachnie i nie robi się gumowe lub przesadnie wilgotne na drugi dzień, jeśli rogale są właściwie przechowywane. Patent sprawdzony wielokrotnie, polecam ;)
Tip dla początkujących, którzy nie potrafią siekać w podobnych przepisach ciasta z margaryną/masłem.
O wiele łatwiej jest rozetrzeć najpierw tłuszcz z samą mąką, tak aby nie było wyczuwalnych grudek, a potem dodać mokre składniki. Można też zetrzeć bardzo zimną kostkę margaryny na grubej tarce.
@Mato: Zamiast maku możesz dać marmoladę lub nutellę. Ewentualnie zetrzyj jabłka na tarce i podsmaż z cynamonem a po ostygnięciu użyj jako nadzienia ( będzie zdrowiej ) . :)
Komentarze (49)
najlepsze
Ale przepis zacny.
Przynajmniej mi się wydaje, że zawsze jak na głównej widzę jakiś przepis, to w komentarzach są teksty typu: "Powinni wieszać za dodawanie takich rzeczy o takiej porze. Wykop!". ( ͡° ͜ʖ ͡°)
O wiele łatwiej jest rozetrzeć najpierw tłuszcz z samą mąką, tak aby nie było wyczuwalnych grudek, a potem dodać mokre składniki. Można też zetrzeć bardzo zimną kostkę margaryny na grubej tarce.
Czekamy na więcej.
Jednakże - dzięki za wskazówki :)