
Jak uzyskać efekt wypieczenia pizzy jak w restauracji+przepis na ciasto.
Cześć mirki, chciałem się podzielić z wami jak uzyskać efekt bliski wypieku pizzy jak w restauracji. Jako że jestem maniakiem pizzy, szukałem sposobu jak uzyskać najlepszy efekt w domu . Przy okazji podam wam jak zrobić super ciasto.
+80
pokaż komentarz
Po co wydawac 100zl na kamien, w castoramie 3 kamienie szamotowe po 5zl, wygrzac je 20min przed wlozeniem pizzy, posypac ciut mąką, pizza wyjdzie taka jak z pizzerii.
-2
pokaż komentarz
@stoprocent: Wystarczy podejść do pierwszego lepszego zakładu kamieniarskiego. Od ręki z odpadków zrobią ci kamień 32x32, z granitu, ładnie wyszlifowany za przysłowiowe 20zł do ręki.
+144
pokaż komentarz
@blazkow2k: granit nie jest dobrym pomyslem, w piecach do pizzy uzywa sie kamienia szamotowego wlasnie, tego kamien oddycha pod ciastem dlatego taki oto efekt dobrej pizzy.
+60
pokaż komentarz
@stoprocent: a widzisz, dzięki za info, bo tego nie wiedziałem. Byłem przekonany, ze granit jest najlepszy, bo długo trzyma, i taki kamień najczęściej jest polecany we wszystkich poradnikach, np: na kanale "Kocham Gotować" w jednym z ostatnich filmików o pizzy gościu mówił, że granit jest najlepszy. Ale tak czy siak, jako wielki fan pieczenia pizzy na pewno skorzystam z twojej rady i zakupie ten kamień szamotowy. Codziennie człowiek dowiaduje się czegoś nowego.
+234
pokaż komentarz
@blazkow2k: Nie wierz we wszystko co mówią w internecie, a szczególnie na kanale kocham gotować ;)
-5
pokaż komentarz
@stoprocent: Jeszcze lepszy efekt daje kilku mm blacha stalowa poddana sezonowaniu (nie wiem jak z angielskiego przetłumaczyć seasoning ale w skrócie nadanie jej oliwnej "powłoki").
-5
pokaż komentarz
@kretu: seasoning to przyprawy/przyprawianie :)
+6
pokaż komentarz
@OverRide przyprawianie blachy stalowej nadal dziwnie brzmi po polsku;) No i musiało mi się pomylić z seasonning
+7
pokaż komentarz
Nie wierz we wszystko co mówią w internecie
@kubako: hmm... ( ͡º ͜ʖ͡º)
0
pokaż komentarz
@stoprocent: Taki?
https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/budowa-kominka/materialy-szamotowe/cegla-szamotowa-32-x-114-x-230-mm.html#product
+7
pokaż komentarz
@stoprocent: Potwierdzam, robiłem dokładnie jak piszesz, z szamotem z castoramy. 6 cegieł wchodzi do mojego piekarnika, tyle że żeby uzyskać max efektu trzeba grzać 280st, od dołu (kamienie na dnie piekarnika) i temperaturę tą piekarnik osiąga dopiero po około godzinie. Polecam na większe imprezy gdzie robi się kilka sztuk pizzy. Dodatkowo bardzo poprawia wypieczenie jeśli zostawi się delikatnie uchylone drzwi piekarnika, ale to już zależy co kto lubi (bo może wyjść wiórek z pizzy).
+2
pokaż komentarz
@sunsu-sun tak, przetestowałem wszystkie kamienie ten u mnie się sprawdził zajebiście:)
+66
pokaż komentarz
na kanale "Kocham Gotować"
@blazkow2k: słuchaj dalej tego pajaca to będziesz przez zimę w sandałach chodzić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+15
pokaż komentarz
na kanale "Kocham Gotować"
@blazkow2k: Dresiarza się pytać o arts culinaires XD
+1
pokaż komentarz
@stoprocent: w jakiej pizzerii? Domowe piekarniki nie osiagają zwykle wystarczającej temp. No chyba ze mówimy o pizzy z pizzeri typu „speed pizza” albo „boston pub”.
-5
pokaż komentarz
@blazkow2k: Granit pęka od temperatury. Tak zresztą kiedyś go "kruszono". Oznacza to, że płytka granitowa będzie nieprzydatna po jednym lub kilku użyciach, bo się rozkruszy.
+2
pokaż komentarz
@NieMogeSieZarejestrowac: Ja używam granitu już od dawna do pieczenia i nie pęka. Ale pizza mogłaby wychodzić lepsza więc spróbuję szamotu.
0
pokaż komentarz
@stoprocent: @blazkow2k: Mam kamień szamotowy i pizza wychodzi rewlacja, szczególnie jeśli lubicie na cienkim cieście
+1
pokaż komentarz
na kanale "Kocham Gotować" w jednym z ostatnich filmików o pizzy gościu mówił, że granit jest najlepszy.
@blazkow2k: przecież to był film sponsorowany
+8
pokaż komentarz
@stoprocent: @kretu:
źródło: youtube.com
+1
pokaż komentarz
@NieMogeSieZarejestrowac: Ten cały kamień do pizzy też pęka od temperatury. Mój się właśnie kończy, rozpadnie się lada moment.
+4
pokaż komentarz
@stoprocent: pizza nie wyjdzie taka jak z pizzerii. Jedyne co zmienia kamień w piekarniku to lepsze grzanie pizzy od spodu i nadanie jej faktury. Temperatura w piekarniku, nawet z kamieniem, nadal jest za niska by uzyskać efekt pieca
+6
pokaż komentarz
@Mexonix: Znam i lubię FrenchGuya ale ja polecam https://www.chefsteps.com/activities/how-to-make-pro-pizza-at-home-with-joe-heffernan-of-independent-pizzeria do tego koniecznie dobre pomidory (o tej porze roku pulpa/passata firmy mutti) dobra jakościowo mozzarella (np polskiej firmy Ceko) i wychodzi obłędna pizza.
+11
pokaż komentarz
@mrkubawu: tu nie chodzi ogrzanie, kamień szamotowy pochłania wilgoć, dlatego wysysa wode z ciasta przez co staje się chrupiące. Nie chodzi tu o trzymanie temparatury tylko i wyłącznie.
+7
pokaż komentarz
@McRancor: Piec 3fazowy w pizzerii ma 350-450 stopni. Piec na drewno 400-500. Nie ma opcji, aby w domowym zwykłym piekarniku 250 stopni zrobić dobrą pizzę. No chyba, że masz w domu 3fazowy AGD i upieczesz pizzę w trybie pyrolizy :)
+6
pokaż komentarz
@McRancor: @stoprocent: zawsze się zastanawiam jak wkładacie pitce na wygrzane cegły, przecież taka pitca jest "miękka" , no chyba że macie wiosło od kajaka i tym przekładacie to zwracam honor
0
pokaż komentarz
@mrkubawu wychodzi identyczne, przynajmniej mi z mojego przepisu, powiem tyle że ciasto jak wyrośnie to y mnie leżakuje 8h w folii stretch, nie czuć droższy jest po prostu idealne.
+2
pokaż komentarz
@haxxx: no ja mam wiosło od kajaka, a co?
0
pokaż komentarz
@haxxx gruby karton z odrobiną rozsypanej mąki, ładnie się zsuwa, no chyba że kogoś stać to se łopatkę kupi;)
+42
pokaż komentarz
@stoprocent: Co za okrutny świat. Chłop się nakombinował i narobił, wydał miliony monet, nasmarował posta i okrasił go zdjęciami, podał swój sekretny przepis na ciasto wraz z procentowymi proporcjami składników i hydracji, nie omieszkał podzielić się z nami swoimi doświadczeniami przy wypieku pizzy... A tu mu wyjeżdża Wykopek z cegłami z Castoramy... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@haxxx: Ja to robię takim właśnie wiosłem :)
@trenosaurus: Różnica w domowym piekarniku z szamotem/bez szamotu jest dramatyczna. Pizza po wyjęciu jest sucha i chrupiąca. Mi smakowała i nie widziałem większej różnicy względem tej z "prawdziwego pieca opalanego drewnem" poza tym że zapach dymu nie występował. Nie piszę że to zastępuje pizzerię, tylko że cegły z szamotu z castoramy dają dobre efekty w domowych warunkach.
+1
pokaż komentarz
Piec 3fazowy w pizzerii ma 350-450 stopni. Piec na drewno 400-500. Nie ma opcji, aby w domowym zwykłym piekarniku 250 stopni zrobić dobrą pizzę. No chyba, że masz w domu 3fazowy AGD i upieczesz pizzę w trybie pyrolizy :)
@trenosaurus: gościu z filmu powyżej pisze, że temperatura nie jest tak istotna jak szybkość transferu ciepła, dlatego poleca wypiec picce na metalowym podkładzie - kupił kawał blachy o grubości 1cm ze stali nierdzewnej, rozgrzewa piekarnik do 300C i podobno wychodzi bardzo dobra pizza
Dzięki @Mexonix: link, próbowałeś tak piec?
+1
pokaż komentarz
@kwanty: Niestety jeszcze nie próbowałem, ale w najbliższym czasie z pewnością to zrobię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+1
pokaż komentarz
@kwanty: Ogólnie to polecam obejrzeć resztę jego filmików z tej serii.
+3
pokaż komentarz
@trenosaurus: @kwanty: @Mexonix: mam piekarnik właśnie z funkcją pieczenia pizzy w 320 stopniach (ewentualnie funkcja pirolizy 370st) na kamieniu szamotowym i istotne jest dobre wygrzanie kamienia (piekarnik rozgrzewa mi się 7 minut to lepiej poczekać jeszcze 10-15 na wygrzanie kamienia). Samo pieczenie pizzy przy tej temperaturze trwa 3-5minut w zależności od rodzaju ciasta i dodatków.
-2
pokaż komentarz
@stoprocent: Kamień do pizzy powienien być okrągły, by równomiernie oddawał ciepło, chyba, że robisz kwadratową pizze
+1
pokaż komentarz
@kwanty: Ja próbowałem. Zamówiłem gdzieś na allegro blachę grubości 8mm pod wymiar piekarnika i placek wychodzi na tym super. Dałem około 50zł.
+4
pokaż komentarz
@Grzechuzzarogu w piecu w pizzerii też mają okrągłe kamienie?:) Weź się uspokój szamot rozgrzany trzyma temp wystarczająco i bardzo długo;)
0
pokaż komentarz
@furia_narasta: skąd hejt na tego gościa na vipoku?
-1
pokaż komentarz
@stoprocent: @blazkow2k: ja bym się jednak zastanowił nad tym granitem - kamień szamotowy do pizzy ma to do siebie, że jak pizza puści soki (a na 100% puści, choćby woda z ciasta) to tak się potrafi k??@#sko przypalić do kamienia, że potem trzeba to nożem skrobać...
0
pokaż komentarz
@mar111cin mąkę sypałem i nic się nie przypalalo;)
0
pokaż komentarz
@siejeje jakie ciasto robisz?
0
pokaż komentarz
@kwanty: Podobne jak opisuje autor wykopu, czyli na 1kg mąki około 550g wody, 17g soli, płaska łyżeczka suszonych drożdzy.
0
pokaż komentarz
@siejeje jak długo ciasto Co rośnie?
0
pokaż komentarz
@kwanty: kulki wstawiam na około 12h do lodówki. Potem część idzie do upieczenia a część do zamrożenia.
+2
pokaż komentarz
gruby karton z odrobiną rozsypanej mąki, ładnie się zsuwa, no chyba że kogoś stać to se łopatkę kupi;)
@stoprocent: Mam coś takiego jak na zdjęciu i jeszcze nigdy nie udało mi się zsunąć z niej pizzę aby się nie przykleiła. Coś robię źle i nie wiem co. Rozsypuję mąkę, kładę ciasto na łopatce, kładę dodatki i w między czasie spód pizzy robi się wilgotny w kilku miejscach i ciasto przykleja się do łopatki :/ Kiedyś to opanuję, ale póki co bardzo mnie to denerwuje.
źródło: images-na.ssl-images-amazon.com
+1
pokaż komentarz
@dolOfWK6KN to jakie to ciasto musi być rzadkie że robi się wilgotne pod mąka:) nasyp dużo mąki i się nie ma prawa przykleić:)
0
pokaż komentarz
@stoprocent: Czyli może być zbyt rzadkie ciasto? OK, następnym razem zrobię inne ciasto i zobaczymy co z tego wyjdzie :)
0
pokaż komentarz
@dolOfWK6KN: ja kupiłem w sklepie budowlanym sklejkę najcieńszą i dokleiłem na wikolu kawałek listewki taki co by się z ręce dobrze trzymał, od strony nakładania pizzy na kamień sklejkę jeszcze zeszlifowałem do klina co by się lepiej zsuwało trochę mąki i zawsze zostawiam taki ja wiem pół centymetrowy języczek ciasta poza packą tak co by się do kamienia nagrzanego "chwytał"
0
pokaż komentarz
@stoprocent: sorki, ze wolam ale powiedz mi gdzie ukladasz te kamienie w piekarniku, calkiem na dnie czy na blache?
+1
pokaż komentarz
@bury256 na blasze je układam trzy mi się mieszczą:)
0
pokaż komentarz
@stoprocent nisko czy na środku pieczesz?
+1
pokaż komentarz
@bury256 1/4 wysokości czyli prawie sam dół:)
0
pokaż komentarz
@siejeje: możesz podrzucić jakiś link albo hasło pod jakim szukać tej blachy?
0
pokaż komentarz
@jasiek13: znalazłem kiedyś na allegro pod takim hasłem
https://allegro.pl/listing?string=blacha%20stalowa%20na%20wymiar&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-com-1-2-1003
0
pokaż komentarz
@siejeje: dzięki!
+97
pokaż komentarz
Ewidentnie jesteś maniakiem pizzy :)
+223
pokaż komentarz
@BlackbirdZ: Mój stary to fanatyk pizzy. Pół mieszkania uj@##ne sosem najgorsze.
0
pokaż komentarz
@MercilessSinner: a jak idziecie do przychodni od razu wam każą buta sciągać bo stary znowu nie posprzątał rozgrzanych kamieni do pizzy rozj$%$nych po calym pokoju ;)
+2
pokaż komentarz
@BlackbirdZ: Sam chyba ze 2 lata temu też kupiłem piecyk do pizzy, bardzo podobny do tego ze zdjęć, tylko w sumie kupiłem oryginalny pierwowzór - G3FERRARI>
Faktycznie jest to całkiem inny poziom pizzy, wychodzi taka bardziej jak z pizzeri i dużo szybciej niż w piekarniku. Pizza się piecze, a nie gotuje - tyle pary idzie z tych otworów dookoła że normalnie szok.
@MAKZIE00 a powiedz mi, jak sobie poradziłeś z dwoma rzeczami:
-przywieranie pizzy do kamienia? - ja kupiłem gdzieś w lidlu chyba takie blachy do pieczenia pizzy - zestaw 4 sztuk + stojak. Blachy te idealnie pasują średnicą w piecyk, ale mają pewną wadę - od temperatury potrafią się uwypuklić na środku i pizza wtedy dotyka grzałki, przyklejając się do niej :/
- własnie do, że ten piecyk jest bardzo niski w środku, to ogólnie musiałem zrezygnować z pizzy dość grubej jaką lubię - zastanawiam się, czy jego jakoś nie przerobić, żeby w środku był 10-20mm wyższy. Nie myślałeś o tym?
Na YT jest bardzo dużo filmików, jak tuningować piecyk G3FERRARI - goście robią do niego dodatkowe blaszki, dodatkowe grzałki, kierownice (takie blaszki osłaniające grzałkę) itp.
+91
pokaż komentarz
@MAKZIE00 Całość przypomina mi projekt DIY na forum elektrody ( ͡° ͜ʖ ͡°)
"Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że Arduino użyłeś w swojej grzalce do pizzy? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jakiego to ty (specjalnie z małej litery) masz piekarnik. Może byś lepiej wykorzystał Arduino?"
+6
pokaż komentarz
@OverRide: :)
+12
pokaż komentarz
@OverRide: Elektroda to forum dla ludzi o zaniżonej samoocenie i pseudoekspertów, którzy jedyne co potrafią to odsyłać do książek. Najgorsze forum o tematyce technicznej jakie znam...
+11
pokaż komentarz
@Lechu1777: elektroda to świetne forum :) jeszcze za dzieciaka musiałem o coś dopytać i użytkownicy w 5 minut wyjaśnili mi, że c@%@? sie dowiem i to forum dla sp%?$!@%in które sie wzajemnie masturbują rezystorami
+8
pokaż komentarz
@Lechu1777: Elektroda to forum dla ludzi o zaniżonej samoocenie
@Verdu
Za wyrażanie takich opinii, skądinąd prawdziwych, dostałem na priva ostrzeżenie od moderatorów elektrody.
Jak by wyglądał Stackoverflow gdyby wszyscy odpowiadali:
"-jak nie wiesz to się za to nie bierz"
"-wiem, ale nie powiem. Sam sobie poczytaj"
+2
pokaż komentarz
@BigArtoo: To po prostu specyficzne miejsce ludzi którzy są tak zabetonowani, że nie rozumieją że w epoce szerokopasmowego internetu wiedza nie jest tak droga i wartościowa jak jeszcze w latach 90. i ją trzymają do barteru, ja sobie wyobrażam że połowę tych chamskich postów piszą jakieś leśne dziadki amperowe...
0
pokaż komentarz
@Verdu: amen
0
pokaż komentarz
@OverRide: NA YT jest pełno filmów, jak tuningują G3Ferrari, tam to dopiero forum elektrody by miało ból dupy. A piecyki przerabiają dość znacząco ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+1
pokaż komentarz
@OverRide: to mi bardziej pasuje (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
o jak mnie wk$!%iają takie poradniki DIY w stylu 5 sposobów na. HURR DZISIAJ POKAŻEMY JAK SAMODZIELNIE W KILKA CHWIL I W DOMOWYM ZACISZU ZROBIĆ TAKĄ SUPERANCKĄ DONICZKE. Myślę sobie k$!%a ale zajebiście właśnie takiej potrzebowałem, zaraz se zrobie taką i wsadze paprotke. POTRZEBNE BĘDĄ STARA BUTELKA, TOKARKA, TENSOMETR, OSCYLOSKOP I k$!%A WZBOGACONY URAN KTÓRY ZNALEŹĆ MOŻECIE W DOWOLNYM SKLEPIE CHEMICZNYM. No to zap$??@#?am do rossmana a tam k$!%a zonk bo uranu nie sprzedają i c?%?% se zrobie a nie donice
0
pokaż komentarz
@MAKZIE00: Nadajesz się do galerii ludzi pozytywnie zakręconych. Wykop, też lubię pizze ;-)
+10
pokaż komentarz
Ja tam lubie pitce polska, grube ciasto i doj!$?ne dodatkow a nie jakies spalone gowno.
+59
pokaż komentarz
@Rumuncajz:
grube ciasto
i jeszcze chleba sobie do niej weź bo się nie najesz
0
pokaż komentarz
@Rumuncajz: to wtedy jest zapiekanka :-)
+42
pokaż komentarz
@Logan00: @KIJU87: A sp@?!$?!ac na drzewo biedaki. Nie bedziecie mi mowic jak mam lubiec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: boge.jpg
0
pokaż komentarz
@Rumuncajz: ale ja uwielbiam zapiekanki :D
+1
pokaż komentarz
@Rumuncajz: Dokładnie. Nie znoszę, kiedy dostaję taką pizze, że trzeba ją na trzy razy składać, jak kartkę papieru, żeby był z tego konkretny chaps (kęs :) ).
+2
pokaż komentarz
@Rumuncajz:
To ma być polska pizza? Pffff
Prawdziwa polska "pizza" z PRL wygląda tak
źródło: bi.gazeta.pl
+1
pokaż komentarz
@pomarancza3000: pizzerki z sklepiku szkolnego najlepszę, w gimbazie na dużej przerwie przyjezdzaly gorące z piekarni to kolejka do sklepiku jak za komuny a koszt jej to byl 1.30zl
-1
pokaż komentarz
@Rumuncajz: @pomarancza3000:
źródło: wykop.pl
-20
pokaż komentarz
Bez kombinacji i elektryki - wystarczy kamień do pizzy i łopatka (firmowy 100 -150zł)
Lepiej, smaczniej i bezpieczniej.
+60
pokaż komentarz
@Rak777: niestety ale sam kamień w piekarniku jest zbyt słaby. Chodzi tutaj o temperaturę jakiej w piwkarniku nie uzyskasz.
-8
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+17
pokaż komentarz
@VLAD_PALOWNIK: zwykły jak każdy w domu do 250 termobieg i wszystko elegancko śmiga, kamień też był grany. Zdaje sobie sprawę że przeróbka nie jest dla wszystkich, dlatego napisałem fajny przepis na pizzę:).
+6
pokaż komentarz
niestety ale sam kamień w piekarniku jest zbyt słaby
@MAKZIE00: To prawda bo jednak nie uzyskamy w piekarniku tak wysokiej temperatury ale tak czy siak kamień jest 100 razy lepszy niż zwykła blacha. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@MAKZIE00: spokojnie wystarcza lekko ponad 250 + mocno nagrzany kamien. Sekretem jest robienie cienkiego ciasta. Na zdjeciach wyglada jakby bylo za grube.
Ciasto ktore przefermentuje sobie dzien przed podaniem w lodowce da sie rozciagnac / rozwalkowac bez przerywania na papier. Wtedy 3 minuty wystarcza i pizza palce lizac.
+16
pokaż komentarz
@585984050: to styl neaopolitański nie rzymski. Wystarczający piekarnik to zależy co chcesz osiągnąć. Ja ciasta nie wałkuje a rozciągam w ręku, druga sprawa że na fermentacje na zimno potrzeba jest conajmniej 72 godziny. W piekarniku nie masz szans na upieczenie pizzy w ciągu 3 minut chyba że lubisz surowizne, lub masz temperaturę powyżej 350 st. To co udało mi się maksymalnie wyciągnąć z piekarnika to widać na zdjęciu i trwało to ok 10 min na kamieniu nagrzanym przez 40 minut.
źródło: 20170727_230820.jpg
+1
pokaż komentarz
@MAKZIE00: Z kamienia, wierz mi, ze nie byla surowizna :) nie dluzej niz 4 minuty byla w piekarniku starej daty. termometr sie zamknal na 250, ale nie sadze zeby duzo wiecej osiagnal.
źródło: pizza.jpg
-2
pokaż komentarz
@MAKZIE00: ...ale zgodze sie ze moze byc malo to 250 w pewnych przypadkach, tylko w inna strone chcialem pojsc. Chcialem kupic piec do pizzy, z jedna komora nawet, ale wiekszosc takich jak mi sie podobaja, wymagaja podlaczenia sily. Na wiosce w domu jak najbardziej jest, ale w mieszkaniu raczej sobie nie wyobrazam.
+2
pokaż komentarz
@585984050: czesto jest teraz siłą w mieszkaniach z racji uzywania piekarników i płyt elektrycznych
0
pokaż komentarz
@585984050: bez problemu podciagniesz 3 faze do mieszkania, z racji remontu i montażu indukcji tak robiłem i dało się. Wymagane jest oczywiście podciągnięcie odpowiedniej instalacji pod urządzenie i zmiana licznika od dostawcy.
-1
pokaż komentarz
@MAKZIE00: 72H to przesada 24h w lodówce wystarczy.
+1
pokaż komentarz
@Rak777: ehh, od lat słyszę ten sam sposób z kamieniem do pizzy. Nie wiem skąd to się wzięło, ale jest to gu**no warte ( może tyle że będzie lepiej upieczona od dołu). Nic nie zastąpi odpowiedniego pieca i to jest prawdziwy klucz do zrobienia idealnej pizzy (oraz świeże składniki). A w samym cieście do pizzy nie ma żadnej filozofii.
+1
pokaż komentarz
@MAKZIE00: chłopie to masz teraz pomysł na biznes, zrób 10 takich urządzeń do podgrzewania i je sprzedaj z zyskiem. Jbc mogę zrobić Ci sklep internetowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+1
pokaż komentarz
@Rak777: Bez kombinacji to grill gazowy i nagrzać w środku kawał płyty z kamienia
0
pokaż komentarz
@a665321: Przepisy nie pozwalają na takie rzeczy.
+1
pokaż komentarz
@MAKZIE00: Masz rację. Brakuje tego efektu zwęglenia. Jeszcze będę kombinować z szamotem i dolną lub górną grzałką.
PS to nie jest grube ciasto, tylko bąble
źródło: 20171020_204909.jpg
+1
pokaż komentarz
@MAKZIE00: skąd masz taką bazylię-giganta? Z Fukushimy?
0
pokaż komentarz
@Rak777 wystarczy nawet płytka granitowa (podłogowa, szlifowana, 30x30) z castoramy za dyszkę. Mój gazowy piekarnik wyciąga 290 stopni i pizza jest lux.
0
pokaż komentarz
@Rak777: w piekarniku pizza się gotuje, a nie piecze - słabe odprowadzenie oparów i widać to na pierwszy rzut oka, choćby na zdjęciach @585984050: @jakub-dolega: Pizza nie jest upieczona, tylko ugotowana - wcześniej też robiłem wiadomo w piekarniku, ale taki piecyk to całkiem inna jakość pizzy. @pitcairn1987: zgadzam się z Tobą co piecyk to piecyk.
0
pokaż komentarz
@MAKZIE00: bez kamienia, piekarnik
źródło: wykop.pl
0
pokaż komentarz
@Horwi: piękna.
0
pokaż komentarz
@MAKZIE00: Dziękuję, nie powiem że długo nad nią pracowałem bo bym skłamał. Za każdym razem wychodzi inna i niepowtarzalna. Sam nie wiem czy to urok czy wada :D Zawsze smakuje w każdym razie. Do swojego przepisu używam też semoliny (gatunek mąki) która zwiększa chrupkość ciasta.