Jeszcze do niedawna spozywalem sporo cukru. Pol kilo ciastek na dwa dni to bylo za malo i jeszcze do tego kilka snickersow i ze 2 litry Mirindy albo czegos podobnego musialem pochlonac. Jakos w paxdzierniku ot tak z dnia na dzien rzucilem to wszystko i o dziwo wcale jakos bardzo trudno nie bylo. Pierwdze dwa tygodnie mocno kusilo, a obecnie jest jest luz. Ba i wszystko wydaje mi sie slodkie samo z
@nunu85 od miesiąca też nie jem cukru, słodkich napojów itd. (tylko owoce świeże i suszone w niewielkich ilościach) i potwierdzam - mniej ciągnie do słodkości. A batoniki typu mars, snickers to już w ogóle smakują jak sam cukier, odrzuca mnie od nich. Na plus też poprawiło mi się bardzo trawienie, kiedyś po zjedzeniu czegoś smażonego zawsze miałam ciężar na żołądku, wzdęcia, uczucie pełności, teraz zdarza się to naprawdę rzadko.
Dużo prawdy, ale to jest niestety w dużej mierze ludzka niewiedza, bo można ograniczyć spożycie produktów słodzonych do naprawdę minimum i mówienie, że cukier jest dodawany wszędzie i nie da się od niego uchronić jest powiedziane na wyrost, ponieważ bez problemu są dostępne wszem i wobec produkty bez cukru i bez dodatku cukru.. Pierwsza rzecz w jaką ludzie głupio wierzą to, że TŁUSZCZE są odpowiedzialne za odkładanie TŁUSZCZU w ciele człowieka. To
@Lechu1777: Soki z oznaczeniem NFC mają bardzo podobną zawartość cukru do tych pozostałych z koncentratu. Jak samodzielnie sobie wytłoczysz sok z jabłek / innnych, wyjdzie ci podobna wartość, czyli pomiędzy 10 a 14g cukru na 100ml, zależnie od owocu / odmiany / jak bardzo jest dojrzały.
Soki NFC są smaczniejsze, szczególnie pomarańczowy, choć ich cena jest nieproporcjonalnie duża w porównaniu do prawdziwych soków z koncentratu 100%
@Lechu1777: ludzka niewiedza wynika z tego, że nie wiadomo skąd tą wiedzę brać. W internecie aż roi się od wszelkiego rodzaju poradników zdrowego odżywania, których nie ma jak zweryfikować czy nie są czasem sponsorowane przez jakiegoś dużego gracza chcącego zwiększyć zyski. Piszesz, że warto zwrócić uwagę na napoje izotoniczne. Które? Jak sprawdzić ich faktyczną wartość? Jakieś przykłady konkretnych produktów? Napisałeś dość spory komentarz, być może napisałeś prawdę, ale nie każ ludziom
Och...uwielbiam te przejawy mądrości i zdrowego rozsądku u wykopków.
Ale pamiętam jak dzìś, jak Kopaczowa chciała w podstawówkach ograniczyć cukrowe żarcie w sklepikach - to wieszano na niej psy, kpiono, drwiono, suchej nitki na niej nie zostawiono. Wykopowa patola miala swoje 5 min. W zasadzie cala polska patola, nie tylko wykopowa.
A to byl bardzo dobry ruch. Zajebiscie ciezko coś z tym zrobić uświadamianiem czy edukacją, tym bardziej w polskich warunkach, tym
Ale pamiętam jak dzìś, jak Kopaczowa chciała w podstawówkach ograniczyć cukrowe żarcie w sklepikach - to wieszano na niej psy, kpiono, drwiono, suchej nitki na niej nie zostawiono. Wykopowa patola miala swoje 5 min.
@s1720nk: To co zrobiła Kopaczowa to były pobożne życzenia, bo dzieci kupowały sobie słodycze przed szkołą.
@s1720nk: tymczasem w UK od kwietnia 2018 zacznie obowiązywać podatek na napoje słodzone. Co ciekawe, mimo że nie został jeszcze wprowadzony, już przynosi efekty (producenci napojów gazowanych panicznie starają się ograniczyć zawartość cukru w ich produktach, żeby nie przekroczyć limitu ponad który trzeba by było zapłacić podatek)
fajnie ze program uświadamia o szkodliwości cukru ale teza ze winne są koncenry i zyski to jest kompletna bzdura. nikt nie każe konsumentom kupować takich produktów. zawsze robie zakupy w markecie i nigdy niekupuje produktu który ma ulepszony smak i dodany cukier. gdyby większość ludzi zaczęła by kupować nieulepszoną żywność to z dnia nadzień firmy przestały by je produkować i zaczęły sprzedawać to co chcą kupować konsumenci. winę wyłącznie ponosza konsumeci, nikt
Mnie to wku*wiadomo, że oni do wszystkiego dodają cukier. Chciałem kupić chrzan ostatnio i każdy miał cukier, suszona wołowinę kupiłem i tez cukier miala. Poje*alo ich konkretnie z tym zarciem, bardzo ciężko. Kupić coś bez cukru.
@SoulShredder: Prawda z tym chrzanem. Na półce 60% to "śmietankowe" czyli chrzan 50%, woda i cukier, a reszta też ma cukier, choć w mniejszych ilościach. I trzeba się nachodzić, żeby znaleźć coś, co go nie ma.
Zawsze sobie mysle - glupota ludzka mnie juz nie zaskoczy - ale jak uslyszalem "podawali malemu dziecku cole w budelce ze smocznkiem" to jednak przeskoczylem kolejny lvl..
A co do tematu powiem tyle w kwietniu wazylem 112 kg (w #!$%@? wielka nadwaga, w #!$%@? widac bylo po mnie jaka spasiona swinia bylem). Zaczalem napierdzielac na silownie co najmniej 2x w tyg, przestalem pic wszelkie napoje slodzone(w tym piwo w wielkich ilosciach), ktore
@TearOfHate: najważniejsze jest budowanie świadomości, dzięki utożsamianiu cukru jako złego składnika w diecie, człowiek powstrzymuje się przed jego spożyciem. Dla mnie to niepojęte, że nie ma takiego przedmiotu w szkole jak "zdrowe odżywianie". Skoro w tak dużym stopniu jedzenie kształtuje nasze zdrowie, taka pozycja powinna pojawić się w planie lekcji. Choćby godzina co dwa tygodnie. Zamiast religii... Ehh
xDDDDDD Ludzie jako przykład szkodliwych produktów cukrowych podają jakieś batony, czy ciasteczka. W takim snickersie macie PRZEWAGĘ WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ z tłuszczu. 24g fatu i 47g cukru. Batony czy czekolada to bardziej produkty tłuszczowe niż cukrowe. Pączek którego typ z filmu zajadał do kawy? PRZEWAGA TŁUSZCZU. Ciasteczka czy ciasta? Pół na pół. Facet w tym durnym dokumencie stracił na wadzę dlatego że był w deficycie kalorycznym, nie dlatego że odstawił cukier. Tutaj wszystko
@podsiadek: dodam jeszcze, że gdy tyjemy to nie cukier, a zjedzony tłuszcz się odkłada, bo jest w postaci gotowej do zmagazynowania. lipogeneza z węglowodanów jest u ludzi mało efektywna i nie ma sensu gdy w diecie obecny jest tłuszcz a kalorii jest za dużo
Od czerwca nie jem cukru, nie pije alkoholu, jadam cztery posiłki w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu. Pije dwie butelki wody dziennie. W czerwcu miałem 92 dziś mam 80 w pasie z 112 do 98 cm. Przy tym nie wykonywałem za wiele ćwiczeń, co tydzień przynajmniej rower. Oprócz tego, ze spadała mi waga, przez co lepiej czuję się psychicznie to dodatkowo polepszyła mi się zdecydowania cera. Wcześniej miałem wysuszoną, zaczerwioną skórę
Już to oglądałem i z góry zakopuję. Cały dokument głosi twierdzenia niepoparte badaniami, a wręcz przeciwne do nich, typu cukier powoduje cukrzycę, a jakiekolwiek badania sprawdzam, to pokazują coś całkowicie odmiennego. Dodatkowo pokazują skrajne przypadki ludzi, którzy mają cukrzycę typu 1, która rozwija się niezależnie od spożycia cukru, jako efekt jego spożycia (lul). Tłumaczenia, że u człowieka skacze cukier po zjedzeniu czegoś słodkiego i jakie to niezdrowe - szok! - wcale nie
cukier powoduje cukrzycę, a jakiekolwiek badania sprawdzam, to pokazują coś całkowicie odmiennego.
@Frapdeizer: Masz może pod ręką jakieś odnośniki do wyżej wymienionych badań? Chętnie poczytam. #!$%@?ąc od tego, że takie dokumentalne filmy jak w znalezisku z reguły są shiperbolizowane, zawierają półprawdy, aby zszokować widza lub po prostu wciskają kit to jednak wg mojej wiedzy cukrzyca typu II najczęściej wywoływana jest przez długotrwałą insulinooporność, która jest efektem zespołu metabolicznego, na który w
@Vaterial: Cukrzyca typu II to właśnie insulinooporność. Jeżeli szukasz badań to wystarczy wpisać sucrose insulineresistance i dostaniesz tego multum, a szczególnie ważne będą badania porównujące izokaloryczne diety wysokocukrowe i wysokotłuszczowe. @Ventod: Wiem o czym mówi dokument, już go oglądałem. Miejscem wspomnieli o węglowodanach ogólnie, co jest herezją. A pańskimi zaleceniami WHO to ja się podcieram co drugi dzień. Ale już na poważnie - Insulinooporność da się wyindukować dietą z dużą
Za młodu jadłem więcej słodyczy niż normalnego jedzenia. Z czasem jak wykształcił mi się mózg i własna wola, zacząłem ograniczać cukier bo zauważyłem, że nic mi nie daje. Zastąpiłem go większą ilością węglowodanów złożonych, tłuszczami i białkiem. Moja sylwetka zaczęła się poprawiać - paradoksalnie, jedząc słodycze byłem chudy. I tak stopniowo z 400 gram słodyczy codziennie zszedłem do około 100g miesięcznie, z 2 łyżeczek do każdej herbaty zszedłem do zera. Niestety, słodycze,
Coraz więcej się mówi o szkodliwości mięsa, coraz więcej o szkodliwości cukru, a w zasadzie to ludzie i tak w większości jedzą głównie to. Zdrowa dieta opiera się na warzywach, owocach, orzechach, nasionach i pełnoziarnistych zbożach. Ale ktoś kto się tak odżywia to "hipster" albo "eko-oszołom".
@arivenes: Czerwone nie przetorzone mieso też jest szkodliwe napewno w mniejszym stopniu ale nie ma jeszcze tylu badan wiec na to trzeba poczekać i zobaczymy jak to wygląda.Z drugiej strony mięso też może mieć ponoć pozytywne skutki ale w tym temacie nie jestem oczytany...Ale nie ma ich za wiele z tego co wiem.
nie wiem czy sam cukier uzaleznia czy do slodyczy jest jeszcze cos dodawane, ale juz nie raz tak mialam, kiedy nie jem dluzszy czas slodyczy jest ok nie ciagnie mnie, nie musze jesc, zjem raz drugi trzeci i mam na nie ochote codziennie..
@layla25: Produkty żywnościowe o dużej zawartości cukru mają wysoki indeks glikemiczny przez co są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Spożycie cukru wywołuje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, co prowadzi do zwiększenia wydzielania insuliny, która to znowu przyczynia się do wychwytywania glukozy przez mięśnie i tkankę tłuszczową. Następnie dochodzi do szybkiego spadku stężenia glukozy we krwi, tzw. hipoglikemii. Nasz organizm w odpowiedzi na hipoglikemię uwalniania takie hormony jak adrenalina,
Fajnie, że takie filmy powstają, ponieważ dzięki nim ludzie mogą być bardziej świadomi. Niestety jest zawsze jakieś "ale", a dokładniej ten film jest nieco zbyt przesadzony. Wiadomo, że cukier szkodzi, jednakże wydaje mi się, że ten facet mówi tutaj ogólnie o węglowodanach, które można znaleźć w pożywieniu i nie bardzo go rozgranicza. Wiadomym jest, że ketchup, który jest stworzony z pomidorów będzie zawierał węglowodany, ponieważ większość węglowodanów jest pochodzenia roślinnego. Większość warzyw
@kcrgs: Z Sokami owocowymi jest taki sam problem, jak z z innymi napojami - cukier. Jest go mniej niż w gazowanych napojach, bo zazwyczaj 9 - 15%, ale pijąc nawet 2 szklanki dziennie można przesadzić ze spożyciem cukru. Dla porównania, jeśli wsypiesz 2 łyżeczki cukru (9g) do herbaty (300g), to masz tylko 3% cukru.
WHO zaleca przyjmowanie do 5%, a maksymalnie 10% energii z cukrów w dziennej diecie. żródło, str. 16
Może martwiłbym się tym i pił wodę mineralną, jadł same warzywa i w ogóle najlepiej był roślinożerny, tylko jest małe ale. Człowiek żyje przeciętnie kilkadziesiąt lat, czyli śmierć jest tak czy owak pewna, nawet zakładając, ze zdrowe odżywanie zapewniłby mi kolejne 40 lat życia, co jest i tak niemożliwe, to i tak bym z tej oferty nie skorzystał. Po pierwsze starości się nie oszukasz, czyli będzie się tak czy owak czuć coraz
Człowiek to małpa która zaczęła pić dużo wody i nauczyła się pokonywać duże odległości - a do pokonywania dużych odległości dużo energii potrzeba - z tłuszczu i cukru.
Z samego tluszczu wystarczy. Cukier wystarczy w sladowych ilosciach, tyle co w owocach i warzywach. Tluszcz jest duzo lepszym zrodlem energii, dlatego polaczenie duzych ilosci tluszczu i cukru (czyli to co serwuje nam
@NYCQueens: To cukier jest łatwym źródłem energii, dlatego podczad intensywnego wysiłku zużywane są najpierw zapasy glikogenu, a dopiero później materiał zapasowy adipocytów. Odkładanie się triglicerydów po spożyciu wysokocukrowych produktów, zwłaszcza o wysokim ładunku glikemicznym nie jest spowodowane tym, że cukry są traktowane przez organizm jako źródło energii drugiej kategorii, tylko tym, że aby nie dopuścić do poposiłkowej hiperglikemii nastepuje wyrzut insuliny powodujący przesunięcie glukozy z osocza do komórek, a jednym z
Tluszcz zostaje wykorzystany jako latwa energia a caly cukier odkladany w tkanke tluszczowa.
@NYCQueens: Bzdury. Jest wręcz odwrotnie. Tłuszcz nie jest spalany bezpośrednio, najpierw jest magazynowany w tkance tłuszczowej a dopiero wtedy ewentualnie rozbijany i wykorzystywany jako energia. Cukier zanim zostanie zamieniony w tłuszcz idzie w dużych ilościach do mięśni gdzie jest na bieżąco spalany.
Komentarze (172)
najlepsze
Jakos w paxdzierniku ot tak z dnia na dzien rzucilem to wszystko i o dziwo wcale jakos bardzo trudno nie bylo. Pierwdze dwa tygodnie mocno kusilo, a obecnie jest jest luz. Ba i wszystko wydaje mi sie slodkie samo z
Niestety w wigilię
Komentarz usunięty przez moderatora
Soki NFC są smaczniejsze, szczególnie pomarańczowy, choć ich cena jest nieproporcjonalnie duża w porównaniu do prawdziwych soków z koncentratu 100%
Ponad 30 procent ceny soków
Piszesz, że warto zwrócić uwagę na napoje izotoniczne. Które? Jak sprawdzić ich faktyczną wartość? Jakieś przykłady konkretnych produktów?
Napisałeś dość spory komentarz, być może napisałeś prawdę, ale nie każ ludziom
Ale pamiętam jak dzìś, jak Kopaczowa chciała w podstawówkach ograniczyć cukrowe żarcie w sklepikach - to wieszano na niej psy, kpiono, drwiono, suchej nitki na niej nie zostawiono. Wykopowa patola miala swoje 5 min.
W zasadzie cala polska patola, nie tylko wykopowa.
A to byl bardzo dobry ruch. Zajebiscie ciezko coś z tym zrobić uświadamianiem czy edukacją, tym bardziej w polskich warunkach, tym
@s1720nk: To co zrobiła Kopaczowa to były pobożne życzenia, bo dzieci kupowały sobie słodycze przed szkołą.
winę wyłącznie ponosza konsumeci, nikt
@Balcerek:
Komentarz usunięty przez moderatora
A co do tematu powiem tyle w kwietniu wazylem 112 kg (w #!$%@? wielka nadwaga, w #!$%@? widac bylo po mnie jaka spasiona swinia bylem). Zaczalem napierdzielac na silownie co najmniej 2x w tyg, przestalem pic wszelkie napoje slodzone(w tym piwo w wielkich ilosciach), ktore
W takim snickersie macie PRZEWAGĘ WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ z tłuszczu. 24g fatu i 47g cukru. Batony czy czekolada to bardziej produkty tłuszczowe niż cukrowe. Pączek którego typ z filmu zajadał do kawy? PRZEWAGA TŁUSZCZU. Ciasteczka czy ciasta? Pół na pół. Facet w tym durnym dokumencie stracił na wadzę dlatego że był w deficycie kalorycznym, nie dlatego że odstawił cukier. Tutaj wszystko
Cały dokument głosi twierdzenia niepoparte badaniami, a wręcz przeciwne do nich, typu cukier powoduje cukrzycę, a jakiekolwiek badania sprawdzam, to pokazują coś całkowicie odmiennego.
Dodatkowo pokazują skrajne przypadki ludzi, którzy mają cukrzycę typu 1, która rozwija się niezależnie od spożycia cukru, jako efekt jego spożycia (lul). Tłumaczenia, że u człowieka skacze cukier po zjedzeniu czegoś słodkiego i jakie to niezdrowe - szok! - wcale nie
@Frapdeizer: Masz może pod ręką jakieś odnośniki do wyżej wymienionych badań? Chętnie poczytam.
#!$%@?ąc od tego, że takie dokumentalne filmy jak w znalezisku z reguły są shiperbolizowane, zawierają półprawdy, aby zszokować widza lub po prostu wciskają kit to jednak wg mojej wiedzy cukrzyca typu II najczęściej wywoływana jest przez długotrwałą insulinooporność, która jest efektem zespołu metabolicznego, na który w
@Ventod: Wiem o czym mówi dokument, już go oglądałem. Miejscem wspomnieli o węglowodanach ogólnie, co jest herezją.
A pańskimi zaleceniami WHO to ja się podcieram co drugi dzień.
Ale już na poważnie - Insulinooporność da się wyindukować dietą z dużą
Zdrowa dieta opiera się na warzywach, owocach, orzechach, nasionach i pełnoziarnistych zbożach. Ale ktoś kto się tak odżywia to "hipster" albo "eko-oszołom".
@arivenes: Czerwone nie przetorzone mieso też jest szkodliwe napewno w mniejszym stopniu ale nie ma jeszcze tylu badan wiec na to trzeba poczekać i zobaczymy jak to wygląda.Z drugiej strony mięso też może mieć ponoć pozytywne skutki ale w tym temacie nie jestem oczytany...Ale nie ma ich za wiele z tego co wiem.
WHO zaleca przyjmowanie do 5%, a maksymalnie 10% energii z cukrów w dziennej diecie. żródło, str. 16
No kto by się spodziewal
Więcej dało #!$%@? mniej tłustych rzeczy, bo najwyraźniej cukru i tak za dużo nie jadłem.
Z samego tluszczu wystarczy. Cukier wystarczy w sladowych ilosciach, tyle co w owocach i warzywach.
Tluszcz jest duzo lepszym zrodlem energii, dlatego polaczenie duzych ilosci tluszczu i cukru (czyli to co serwuje nam
@NYCQueens: Bzdury. Jest wręcz odwrotnie. Tłuszcz nie jest spalany bezpośrednio, najpierw jest magazynowany w tkance tłuszczowej a dopiero wtedy ewentualnie rozbijany i wykorzystywany jako energia. Cukier zanim zostanie zamieniony w tłuszcz idzie w dużych ilościach do mięśni gdzie jest na bieżąco spalany.