xDDDDDD Ludzie jako przykład szkodliwych produktów cukrowych podają jakieś batony, czy ciasteczka. W takim snickersie macie PRZEWAGĘ WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ z tłuszczu. 24g fatu i 47g cukru. Batony czy czekolada to bardziej produkty tłuszczowe niż cukrowe. Pączek którego typ z filmu zajadał do kawy? PRZEWAGA TŁUSZCZU. Ciasteczka czy ciasta? Pół na pół. Facet w tym durnym dokumencie stracił na wadzę dlatego że był w deficycie kalorycznym, nie dlatego że odstawił cukier. Tutaj wszystko
@podsiadek: dodam jeszcze, że gdy tyjemy to nie cukier, a zjedzony tłuszcz się odkłada, bo jest w postaci gotowej do zmagazynowania. lipogeneza z węglowodanów jest u ludzi mało efektywna i nie ma sensu gdy w diecie obecny jest tłuszcz a kalorii jest za dużo
Od czerwca nie jem cukru, nie pije alkoholu, jadam cztery posiłki w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu. Pije dwie butelki wody dziennie. W czerwcu miałem 92 dziś mam 80 w pasie z 112 do 98 cm. Przy tym nie wykonywałem za wiele ćwiczeń, co tydzień przynajmniej rower. Oprócz tego, ze spadała mi waga, przez co lepiej czuję się psychicznie to dodatkowo polepszyła mi się zdecydowania cera. Wcześniej miałem wysuszoną, zaczerwioną skórę
Już to oglądałem i z góry zakopuję. Cały dokument głosi twierdzenia niepoparte badaniami, a wręcz przeciwne do nich, typu cukier powoduje cukrzycę, a jakiekolwiek badania sprawdzam, to pokazują coś całkowicie odmiennego. Dodatkowo pokazują skrajne przypadki ludzi, którzy mają cukrzycę typu 1, która rozwija się niezależnie od spożycia cukru, jako efekt jego spożycia (lul). Tłumaczenia, że u człowieka skacze cukier po zjedzeniu czegoś słodkiego i jakie to niezdrowe - szok! - wcale nie
cukier powoduje cukrzycę, a jakiekolwiek badania sprawdzam, to pokazują coś całkowicie odmiennego.
@Frapdeizer: Masz może pod ręką jakieś odnośniki do wyżej wymienionych badań? Chętnie poczytam. #!$%@?ąc od tego, że takie dokumentalne filmy jak w znalezisku z reguły są shiperbolizowane, zawierają półprawdy, aby zszokować widza lub po prostu wciskają kit to jednak wg mojej wiedzy cukrzyca typu II najczęściej wywoływana jest przez długotrwałą insulinooporność, która jest efektem zespołu metabolicznego, na który w
@Vaterial: Cukrzyca typu II to właśnie insulinooporność. Jeżeli szukasz badań to wystarczy wpisać sucrose insulineresistance i dostaniesz tego multum, a szczególnie ważne będą badania porównujące izokaloryczne diety wysokocukrowe i wysokotłuszczowe. @Ventod: Wiem o czym mówi dokument, już go oglądałem. Miejscem wspomnieli o węglowodanach ogólnie, co jest herezją. A pańskimi zaleceniami WHO to ja się podcieram co drugi dzień. Ale już na poważnie - Insulinooporność da się wyindukować dietą z dużą
Za młodu jadłem więcej słodyczy niż normalnego jedzenia. Z czasem jak wykształcił mi się mózg i własna wola, zacząłem ograniczać cukier bo zauważyłem, że nic mi nie daje. Zastąpiłem go większą ilością węglowodanów złożonych, tłuszczami i białkiem. Moja sylwetka zaczęła się poprawiać - paradoksalnie, jedząc słodycze byłem chudy. I tak stopniowo z 400 gram słodyczy codziennie zszedłem do około 100g miesięcznie, z 2 łyżeczek do każdej herbaty zszedłem do zera. Niestety, słodycze,
Coraz więcej się mówi o szkodliwości mięsa, coraz więcej o szkodliwości cukru, a w zasadzie to ludzie i tak w większości jedzą głównie to. Zdrowa dieta opiera się na warzywach, owocach, orzechach, nasionach i pełnoziarnistych zbożach. Ale ktoś kto się tak odżywia to "hipster" albo "eko-oszołom".
@arivenes: Czerwone nie przetorzone mieso też jest szkodliwe napewno w mniejszym stopniu ale nie ma jeszcze tylu badan wiec na to trzeba poczekać i zobaczymy jak to wygląda.Z drugiej strony mięso też może mieć ponoć pozytywne skutki ale w tym temacie nie jestem oczytany...Ale nie ma ich za wiele z tego co wiem.
nie wiem czy sam cukier uzaleznia czy do slodyczy jest jeszcze cos dodawane, ale juz nie raz tak mialam, kiedy nie jem dluzszy czas slodyczy jest ok nie ciagnie mnie, nie musze jesc, zjem raz drugi trzeci i mam na nie ochote codziennie..
@layla25: Produkty żywnościowe o dużej zawartości cukru mają wysoki indeks glikemiczny przez co są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Spożycie cukru wywołuje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, co prowadzi do zwiększenia wydzielania insuliny, która to znowu przyczynia się do wychwytywania glukozy przez mięśnie i tkankę tłuszczową. Następnie dochodzi do szybkiego spadku stężenia glukozy we krwi, tzw. hipoglikemii. Nasz organizm w odpowiedzi na hipoglikemię uwalniania takie hormony jak adrenalina,
Fajnie, że takie filmy powstają, ponieważ dzięki nim ludzie mogą być bardziej świadomi. Niestety jest zawsze jakieś "ale", a dokładniej ten film jest nieco zbyt przesadzony. Wiadomo, że cukier szkodzi, jednakże wydaje mi się, że ten facet mówi tutaj ogólnie o węglowodanach, które można znaleźć w pożywieniu i nie bardzo go rozgranicza. Wiadomym jest, że ketchup, który jest stworzony z pomidorów będzie zawierał węglowodany, ponieważ większość węglowodanów jest pochodzenia roślinnego. Większość warzyw
@kcrgs: Z Sokami owocowymi jest taki sam problem, jak z z innymi napojami - cukier. Jest go mniej niż w gazowanych napojach, bo zazwyczaj 9 - 15%, ale pijąc nawet 2 szklanki dziennie można przesadzić ze spożyciem cukru. Dla porównania, jeśli wsypiesz 2 łyżeczki cukru (9g) do herbaty (300g), to masz tylko 3% cukru.
WHO zaleca przyjmowanie do 5%, a maksymalnie 10% energii z cukrów w dziennej diecie. żródło, str. 16
Może martwiłbym się tym i pił wodę mineralną, jadł same warzywa i w ogóle najlepiej był roślinożerny, tylko jest małe ale. Człowiek żyje przeciętnie kilkadziesiąt lat, czyli śmierć jest tak czy owak pewna, nawet zakładając, ze zdrowe odżywanie zapewniłby mi kolejne 40 lat życia, co jest i tak niemożliwe, to i tak bym z tej oferty nie skorzystał. Po pierwsze starości się nie oszukasz, czyli będzie się tak czy owak czuć coraz
Komentarze (172)
najlepsze
W takim snickersie macie PRZEWAGĘ WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ z tłuszczu. 24g fatu i 47g cukru. Batony czy czekolada to bardziej produkty tłuszczowe niż cukrowe. Pączek którego typ z filmu zajadał do kawy? PRZEWAGA TŁUSZCZU. Ciasteczka czy ciasta? Pół na pół. Facet w tym durnym dokumencie stracił na wadzę dlatego że był w deficycie kalorycznym, nie dlatego że odstawił cukier. Tutaj wszystko
Cały dokument głosi twierdzenia niepoparte badaniami, a wręcz przeciwne do nich, typu cukier powoduje cukrzycę, a jakiekolwiek badania sprawdzam, to pokazują coś całkowicie odmiennego.
Dodatkowo pokazują skrajne przypadki ludzi, którzy mają cukrzycę typu 1, która rozwija się niezależnie od spożycia cukru, jako efekt jego spożycia (lul). Tłumaczenia, że u człowieka skacze cukier po zjedzeniu czegoś słodkiego i jakie to niezdrowe - szok! - wcale nie
@Frapdeizer: Masz może pod ręką jakieś odnośniki do wyżej wymienionych badań? Chętnie poczytam.
#!$%@?ąc od tego, że takie dokumentalne filmy jak w znalezisku z reguły są shiperbolizowane, zawierają półprawdy, aby zszokować widza lub po prostu wciskają kit to jednak wg mojej wiedzy cukrzyca typu II najczęściej wywoływana jest przez długotrwałą insulinooporność, która jest efektem zespołu metabolicznego, na który w
@Ventod: Wiem o czym mówi dokument, już go oglądałem. Miejscem wspomnieli o węglowodanach ogólnie, co jest herezją.
A pańskimi zaleceniami WHO to ja się podcieram co drugi dzień.
Ale już na poważnie - Insulinooporność da się wyindukować dietą z dużą
Zdrowa dieta opiera się na warzywach, owocach, orzechach, nasionach i pełnoziarnistych zbożach. Ale ktoś kto się tak odżywia to "hipster" albo "eko-oszołom".
@arivenes: Czerwone nie przetorzone mieso też jest szkodliwe napewno w mniejszym stopniu ale nie ma jeszcze tylu badan wiec na to trzeba poczekać i zobaczymy jak to wygląda.Z drugiej strony mięso też może mieć ponoć pozytywne skutki ale w tym temacie nie jestem oczytany...Ale nie ma ich za wiele z tego co wiem.
WHO zaleca przyjmowanie do 5%, a maksymalnie 10% energii z cukrów w dziennej diecie. żródło, str. 16