Miso Udon czyli tzw. #ramen (przepis wykopka)
Zgodnie z obietnicą wrzucam przepis. Jeżeli coś jest nie jasne, albo checie więcej wyjaśnień to możecie mnie wołać w komentarzach, odpowiem na wszystkie wątpliwości @botpoziomu.
b.....u z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 190
Zgodnie z obietnicą wrzucam przepis. Jeżeli coś jest nie jasne, albo checie więcej wyjaśnień to możecie mnie wołać w komentarzach, odpowiem na wszystkie wątpliwości @botpoziomu.
b.....u zMiso Udon czyli tzw. #ramen
Miso udon tzw. #ramen
Zgodnie z obietnicą wrzucam przepis. Jeżeli coś jest nie jasne, albo checie więcej wyjaśnień to możecie mnie wołać w komentarzach, odpowiem na wszystkie wątpliwości @botpoziomu. Wszystko sprowadzam głównie z Japonii, w Polsce z tego co wiem można dostać zamienniki, nie znam marek także nic nie polecam, niestety należy zlokalizować je samemu.
Składniki:
1. dashi
2. kombu
3. mirin, ja kupuje mizkan.
4. Miso, ja kupuje hikari.
5. Bulion kurczakowy.
6. Olej sezamowy
7. Fueru Wakame
Dodatki:
1. Mięso wieprzowe.
2. Sos teryiaki (można kupić kikkoman, lub zrobić samemu, jeżeli samemu to najprościej: miód, worchestershire, sojowy, imbir wszystko karmelizujemy na patelni)
3. Papryka
4. Marchew
5. Pak Choy
Przygotowanie dodatków:
1. Warzywa tniemy na paseczki i robimy stir fry na patelni.
2. Mięso tniemy na kawałki "na raz" żeby łatwo było złapać pałeczkami, osobno stir fry w sosie teryiaki, zdejmujemy i posypujemy sezamem.
Zupa:
1. Gotujesz płat kombu w wodzie, po zagotowaniu wyrzucasz wygotowane kombu, odlewasz wode.
2. Dodajesz bulion z kurczaka do bulionu z kombu.
3. Dodajesz dashi (zdjęcie)
4. Robisz tare: sos sojowy + mirin (na zdjęciu) w proporcji 50/50
5. Dolewasz do bulionu.
6. Gotujesz i gotowe.
Makaron:
1. robisz makaron (udon to ten gruby), obmywasz pod zimna woda i wkładasz do miski na zupę. Następnie dodajesz swoje skladniki, ja dodalem
Układanie w misce (na zdjęciu) polałem sriracha czerwone
1. papryka, marchew, pak choi.
2. mieso marynowane w teryiaki i usmazone na oleju sezamowym (wieprzowina)
3. wszystko wkladam do miski, dodaje fueru wakame (na zdjęciu) i posypuje sezamem.
4. zalewam wywarem i dodaje kropelkę oleju sezamowego.
5. dodaje pastę miso (na zdjęciu). Łyżka stołowa na miskę wystarczy, zanurzasz ją w zupie i delikatnie pocierasz pałeczkami, żeby się "rozeszła" w zupie.
6. Robię zdjęcie
7. Robię drugie zdjęcie i jem
Komentarze (136)
najlepsze
Na uj komuś taki przepis? Zakop
Żeby zrobić jajko wrzucasz do zimnej wody do garnka i czekasz, aż zawrze, zaraz po tym wyciągasz i masz jajko na miękko, które należy obrać i dodać do miski. Najlepiej smakuje jajko na półmiękko więc warto trochę przytrzymać. Można też użyć czasomierzu oczywiście.
Uwaga Shimaya dashi mozna dostac w Polsce, polecam zeby kazdy, kto powaznie mysli o robieniu "ramen" zakupil to, koszt ok 10 zl https://allegro.pl/bulion-rybny-dashi-dashino-moto-shimaya-50g-japan-i7148278993.html
Ocet ryzowy https://allegro.pl/sushi-ocet-ryzowy-do-sushi-1l-gratis-i5586665326.html
Sojowy https://allegro.pl/sos-sojowy-kikkoman-1-litr-1000-ml-do-sushi-i5058780757.html
Miso https://allegro.pl/sushi-pasta-miso-jasna-400g-japonska-gratis-i6830783930.html
Sriracha https://allegro.pl/pch-sos-chili-sriracha-ostry-730ml-gratis-i4889087740.html lub https://allegro.pl/pch-sos-chili-sriracha-730ml-gratis-i4956192776.html
Suszone shiitake https://allegro.pl/sushi-grzyby-shitake-100g-gratis-i4859234436.html
Katsuobushi https://allegro.pl/katsuobushi-suszone-platki-bonito-20g-dashi-miso-i4919073243.html
Miso ciemne https://allegro.pl/wo-pasta-miso-ciemna-aka-300g-japonia-i6323675547.html
Zarówno udon jak i ramen to rodzaj makaronu kolezanko.
@RamenGeek: zgadzam sie, dzieki za komentarz, przepis robilem z mysla o przecietnym laiku, ktory chce zrobic cos w domu, zupy ze znaleziska pod zadnym pozorem nie stawiam obok takiego tonkotsu gotowanego na kosci i z wlasnym makaronem jaki mozna zjesc w dobrych knajpach i przede wszystkim jaki wielkokrotnie jadlem w japonii.
Chcialem dopisac o triku
na fotce umiesc cos od appla, pilot od smart tv i pada od konsoli O_o
Komentarz usunięty przez moderatora
Mirin https://www.amazon.co.jp/みりん風250ミリリットル-Mizkan-Mirin-Style-250ml/dp/B01IT9ZUS0/ref=sr122?ie=UTF8&qid=1538947501&sr=8-22&keywords=mizkan
Sos sojowy https://www.amazon.co.jp/キッコーマン-キッコーマンしょうゆ減塩醤油1L/dp/B002984VFG/ref=sr121?s=food-beverage&ie=UTF8&qid=1538947535&sr=1-21&keywords=kikkoman+shoyu
Dashi https://www.amazon.co.jp/AJINOMOTO-アジノモト-味の素-ほんだし-120g/dp/B006RBZMF4/ref=sr115?ie=UTF8&qid=1538947605&sr=8-15&keywords=dashi
Kombu https://www.amazon.co.jp/ふぞろい-利尻昆布25g×3袋セット-北海道産-お試しセット-出し昆布/dp/B00BH7IEKI/ref=sr14?s=food-beverage&ie=UTF8&qid=1538947629&sr=1-4&keywords=kombu
Miso https://www.amazon.co.jp/Hikari-ひかり-信州産-無添加円熟こうじみそ-1-8kg/dp/B00WQQ2AJK/ref=sr114?ie=UTF8&qid=1538947653&sr=8-14&keywords=hikari+miso