Dlaczego gotowane pierogi wypływają na powierzchnię?
Dlaczego zamrożone pierogi toną, a ugotowane wypływają? Gęstość lodu jest mniejsza niż wody, więc teoretycznie zamrożonym pierogom powinno być łatwiej wypłynąć na powierzchnię, jednak tak się nie dzieje. Dlaczego?
Lifelike z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 100
Komentarze (100)
najlepsze
Z małych bąbelków robią się większe, pieróg puchnie zwiększa się jego wyporność i wtedy wypływa.
Woda wewnątrz pierogów nie wrze, gdyby woda wewnątrz pieroga się zagotowała to by go natychmiast rozerwała.
@mnlf: i tak się dzieje jak się przytrzyma za długo pierogi podczas gotowania, puchną od powietrza i czasem pękają.
Mokra torebka słabo przepuszcza powietrze, sucha trochę lepiej - mocząc ją w kierunku od góry na dół tworzysz pojemnik podobny do odwróconej szklanki, mocząc ją w kierunku od dołu do góry powietrze morze uciekać przez górną suchą część.