Przepis na kwas chlebowy
Kwas chlebowy jest orzeźwiającym, naturalnym napojem gazowanym, który wspaniale smakuje nie tylko latem
Tomek_Torquemada z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 62
Kwas chlebowy jest orzeźwiającym, naturalnym napojem gazowanym, który wspaniale smakuje nie tylko latem
Tomek_Torquemada z
Komentarze (62)
najlepsze
Dwa lata temu na Krakowskim Przedmieściu stał sobie pan, który rozlewał kwas z beczki - takim kranikiem jak piwo. Jakieś 1,50 za mały plastikowy
A mała wskazówka odnośnie przegazowania: Warto trzymać fermentujący napój w nieco chłodniejszym miejscu. Wówczas fermentacja trwa wolniej, ale gaz lepiej się rozpuszcza w wodzie - nie tworzy efektu fontanny. Nie może być też za zimno - drożdże przestaną pracować. 15 stopni max 18 powinno być temp idealną.
W piwnicy za zimno nie mają, jest
Należy jednak uważać, bo czasami dodają chemię w postaci aspartamu i innych ulepszaczy.
http://cosniecos.blox.pl/2009/08/Kwas-chlebowy-ze-slodem.html
A ja myślałem, że nie będzie miał nic wspólnego z tym, który można dostać w sklepach, bo ten w sklepach jest na aromatach i gazowany dwutlenkiem węgla.