Wpis z mikrobloga

8 101 - 1 = 8 100

Tytuł: Extensa
Autor: Jacek Dukaj
Gatunek: sf
★★★★★

Historia zaczyna się gdy młody chłopak wraz z swoją młodszą siostrą bawią się z dziadkiem niedaleko starego dębu. Wkrótce dziadek umiera, ale wciąż po śmierci bawi się z swoimi wnuczętami. W czasie jednej z podróży z Targu, zostają zaatakowani przez coś. W czasie walki ginie koń głównego bohatera, a sam ucieka i odnajduje samotny dom zamieszkały tylko przez jedną osobę - Mistrza Bartłomieja.

Pierwszy raz przeczytałem Dukaja i niestety nie trawiłem zbyt dobrze. Nie lubię książek, które zaczynają się gdy główny bohater ma lat 6, a kończą gdy ma lat 80. Zwłaszcza jak są to krótkie historię, tak jak ta, zaledwie 160 stron. Dodatkowo autor mało co tłumaczy, czemu świat jest jaki jest, jakie Przymierze i jak zostało zawarte. Wiem, że niektórym może się to podobać, ale nie mi. Lekko zraziłem się teraz do tego autora. :(

#bookmeter
yorar - 8 101 - 1 = 8 100

Tytuł: Extensa
Autor: Jacek Dukaj
Gatunek: sf
★★★★★☆☆...

źródło: comment_ozKR1gT0U8F9YeO9lmm0cePhlWOkJLf8.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yorar: Zacząłeś od najdziwniejszej książki Dukaja. Jestem fanem tego pisarza, Extensę czytałem dwa lub trzy razy - i dalej jej nie rozumiem. Po prostu trochę odleciał Jacek... Przeczytaj sympatyczną Córkę Łupieżcy, genialnego Xavrasa Wyżryn i możesz zasiąść do klasyki Dukaja: Innych Pieśni (najważniejsza książka w moim życiu), Czarnych Oceanów (mistrzostwo świata i okolic), Perfekcyjnej Niedoskonałości (cud, miód i fistaszki, ale niestety to pierwsza część trylogii, która niestety chyba nigdy nie
  • Odpowiedz
@yorar: to jeden z moich ulubionych autorów ale ta książka JEST słaba... to taki jakby prototyp tych samych idei które są dużo ciekawiej rozwinięte w jego innej książce: Perfekcyjnej niedoskonałości. Polecam - majstersztyk. Extensa skończyła się zanim się zaczęła i w sumie o niewiele tam chodziło, takie po łebkach...
  • Odpowiedz