Aktywne Wpisy
MistrzKowalski +481
Jak mnie #!$%@?ą byli alkoholicy, ze swoimi gadkami moralnymi. Nie pije taki dopiero od paru lat, a najpierw #!$%@?ł życie sobie i swojej rodzinie zszedł na dno, robił już za podczłowieka, a teraz mnie staremu co ma normalną rodzinę, odchował już dzieci, które tez są nauczone, że "alkohol to pije się z głową, a nie zakąską" będzie #!$%@?ł farmazony na temat alkoholu. Najchętniej przypierdzieliłbym takiemu w pysk, aż by się nogami nakrył,
120_Dni_Sodomy +415
Zmiana planów, cukrówka poszła na zaprawkę z whiskey tennessee. Pędzone raz, na oko 50 wolt. Niestety, z braku czasu upędzone około 700, natomiast sama zaprawka była na 750. Zastanawiam się, czy dopędzać jutro do litra czy zostawić tak, bo jednak pusta butelka wygląda co najmniej... dziwnie.
Dodałem do tego kilka płatków dębowych mocno palonych. Spróbujemy za miesiąc co z tego wyszło, na razie idzie na półkę.
Powiem tylko tyle, że pierwszy raz próbowałem zaprawki na whiskey. Pięknie zaciera zapach marnego alkoholu z cukrówki, i w porównaniu do jacka danielsa jest dużo bardziej aromatyczna i ziołowa. Nie piłem nigdy porządnej whiskey, więc trudno mi określić jak to smakuje, ale wali beką na kilometr. Płatki również zrobią swoje.
'Zesłodowałem' dziś pierwszą partię pszenicy. Mam nadzieję że wspólnie ze słodem jęczmiennym zwykłym i karmelizowanym zapracują. W sobotę zaczynam. Trzymajcie kciuki.
Destylat ze zboża będzie w pełni przeznaczony do zaprawki, a to co zostanie pójdzie na półkę z dębem do dojrzewania.
Podzielę się wrażeniami. : )
#gotujzwykopem #zdunbimbrownik #bimber #samogon #domowawhiskey #domowyalkohol #wodka #destylacja
Zaprawka była z Biowinu.
Czyli mówisz, ze dwa tygodnie z dębem wystarczy?
Możesz użyć całej pszenicy, kup sobie kilka kilogramów słodu i zatrzyj ziarno słodem. Proporcje 5kg ziarna/1kg słodu będą ok, temperatura 63-65C.
dodawać odrobinę cukru?
Jeżeli dodasz cukru wzrośnie Ci wydajność, ale znacznie wpłynie on na smak.
@jurii: Mam całą paczkę TURBO drożdży, których nazwy nie pamiętam, a nie chce mi się ruszyć dupy z łóżka. Fajnie, że jest możliwość zatarcia ziarna słodem. To bardzo klaruje sytuację. To będzie wtedy blended, czy bourbon ?
Ani to, ani to. Blended będzie, jak zmieszasz ze sobą rożne destylaty, a bourbon musi zawierać kukurydzę. Jeżeli użyjesz tylko jednego słodu, to będzie single malt:) Co do zapachu i węgla- zdziwiłbyś się, jakbyś spróbował próbkę naprawdę bezzapachowego spirytusu, ale dobrze, że obecny zapach Ci nie przeszkadza. Mieszanka turbo od bidy może być- przefermentować, przefermentuje, ale przy whisky ważne są tez estry, których turbo dużo nie wytworzą.