Wpis z mikrobloga

#chleb #chlebdomowy #dasbrot #tylkozakwas zakwas pszenno-żytni. Z tego co póki co czytałem, są w nim drożdże i bakterie. Po otwarciu ma zapach kwaśny, niektórzy mówią że jak octu jabłkowego. Ostatnio muszę uważać, bo po otwarciu przylatuje do niego muszka owocówka jakaś :) trzymam dwie partie tego zakwasu na wszelki wypadek, jakbym jedną zepsuł. Wyhodowała go moja żona. Zazwyczaj stoi w lodówce, tylko na ok.8 godzin przed robieniem ciasta wyjmujemy go z lodówki i dokarmiamy. W jednym pudełku trzymam 450g zakwasu, wystarcza na cztery chleby.
Dziś piekę na Jumble Trail, mamy w okolicy i zgłosiliśmy stoisko chlebowo-ciastowe. Ja robię chleb i ciastka, żona ciasta. Planuję 12-16 chlebów, jeśli nie zejdzie to rozdam sąsiadom i znajomym.
tptak - #chleb #chlebdomowy #dasbrot #tylkozakwas zakwas pszenno-żytni. Z tego co pók...

źródło: comment_dvRguEPnd0YtHAx7wyQrPLsQr76rIQgm.jpg

Pobierz