Wpis z mikrobloga

No elo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wreszcie przyszła moja rama i złożyłem drona, co więcej, lata!

Rama jest dosyć ciężka, wydawało mi się że będzie lżejsza, ale silniki i bateria dały radę ja unieść więc spoko.
Baterie-zamówiłem dwie, ładują się nie równo, na gównianej ładowarce za 5$ z HK bateria miała napięcia w stylu 1s-4.15 2s-4.03 3s-4.20. Nie wiem czy bardziej jest to wina słabej ładowarki, czy być może jebniętych celli(nie wiem jak to po polsku będzie-komora baterii?), no ale podładuję je jeszcze kilka razy i chyba napiszę do myfrienda i kupie jakiegoś turnigy/zippo.
Latałem dronem wczoraj, z racji tego że trochę się przejaśniło, ale nadal było mokro, wiec nie polatałem zbyt długo. Głownie starałem się ogarnąć PIDy, wyszło tak se, muszę jeszcze się tym pobawić. Dron jest wolniejszy niż myślałem że będzie, ale tragedii nie ma, pewnie na 4s by śmigał jak szatan ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Poniżej przebieg składania i inne takie:
Goła rama
Silniki zamontowane na ramionach normalnie bym najpierw zamocował silniki a potem przylutowywał ESC, ale jak jeszcze nie miałem ramy to chciałem przetestować czy działa wszystko i zmontowałem drona bez ramy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Przykręcająć silniki zabezpieczyłem śrubki klejem do gwintów.
Tak to wyglądało z góry a tak z dołu
Tutaj ważna uwaga jeśli ktoś będzie składał tą samą ramę, nie róbcie tego tak jak jest powyżej, bo będziecie musieli odkręcać wszystkie ramiona(16 śrubek), włożyć te filary i dopiero potem przykręcać ramiona(znowu 16 śrubek). Zróbcie to po bożemu, zamontujcie najpierw te czerwonawe filary czy jak to się nazywa i dopiero potem ramiona. Unikniecie machania śrubokrętem.
Coś nawet widać
Zastanawiałem się gdzie dać PDB, na jakimś filmie zobaczyłem że ktoś ma pod spodem drona,
tak też zrobiłem, potem jeszcze to na szybko zabezpieczyłem taśmą izolacyjną, to będzie wyglądać ładniej.
Zamontowałem kontroler CC3D na tej antywibracyjnej podstawce co była w zestawie, ale chyba to zmienię i przykleje normalnie do ramy.
Podłączyłem ESC (niezły syf z kablami się zrobił, jak znajdę jakieś maciupeńkie koszulki termokurczliwe to skrócę kable od ESC) i zamontowałem kamerkę FPV i nadajnik FPV z tyłu.
Napotkałem pewien problem przy łączeniu silników i ESC, przyciąłem kable z obydwóch stron na odpowiednią dlugość i tutaj się pojawił problem, o ile kabel od ESC był pokryty cyną, to ten od silników pokryty cyną był tylko na końcach, a tam gdzie obciełem był czysty drut, i to taki do którego nie chciała się "kleić" cyna, w rezultacie jedno z połączeń wygląda mniej więcej tak, naszczęście potem już się ogarnąłem i przylutowałem kable z silników bezpośrednio do ESC, na długość nawet pasowały.
No i to z grubsza tyle, zamontowałem jeszcze nadajnik na górze ramy (nie było problemów z zbindowaniem go z Turnigy 9x, zajęło to jakąś sekundę) i trochę upchałem kable.
No i to z grubsza tyle, miałem kamerkę na dronie, ale wyczerpała się bateria więc nic się nie nagrało, przy podglądzie z FPV są szumy, więc będę musiał kupić filtr prądu, chyba to pomoże.
Tak jak pisałem na początku, dron nie lata jakoś super, strasznie na początku oscylował, ale udało mi się zredukować to, choć nadal nie lata idealnie. Jakies pytania uwagi sugestie? Zapraszam do komentowania.

#pokazjd #jd #budujedronazjd #rc #drony #modelarstwo #budujedrona

Wołam plusujących i chcących zostać zawołanymi z poprzednich dwóch wpisów Wpis 1 Wpis 2

@pixel_ @szczebrzeszynek @dzielus @specjalista_gamoniu @Logmach @krolik_wie_lepiej @Wychwalany @musicisgood @Krukosz @ziomekg, @pitrazzz, @Miecz12, @xylorinn, @2PacShakur, @JedynyTakiPodrobionyTomekNaWykopie, @makron, @Iryseq, @jestekoniem, @VanDahl, @7damian7, @Dashta, @Logmach, @jacke55, @LukCzu, @KYK_, @jesiu, @zapierdalaccieba @emsonftw @WstawZiemniaki @FalseIdeas @matiwoj11 @xylorinn @Sinusoidalny @EndriuGolara @demoos @PartiaSlaskichPingwinow @s2ym3k @oktaNITRO @Vevo @Kuba1900 @Amdy @Awerege @DaneOsobowe @ploniak @sipos @kuba_n @DOgi @lukimaz @AH2V2
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@specjalista_gamoniu: masz strasznie cienkie kable od zasilania (ten kawałek od wtyczki do baterii, do PDB) Porównaj sobie z grubością kabla od baterii. Nie wiem jakie tam masz silniki, ale jak dasz 100% mocy to ci się może zjarać.
  • Odpowiedz