Wpis z mikrobloga

Składniki:
1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu
1/2 szklanki jogurtu greckiego (ważne by był bardzo gęsty)
3 jajka
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z opcją góra i dół z termoobiegiem).

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do naczynia miksującego thermomixa (lub po prostu do miksera) zmiksować na wysokich obrotach na jednolitą masę 1 min/ obr. 10.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować odrobiną tłuszczu (ja używam oleju rzepakowego w sprayu). Masę przelać do tortownicy wstawić na blachę wypełnioną do połowy wodą (tzw. pieczenie w kąpieli wodnej). Piec 60 minut, aż masa wyraźnie się zetnie i przy poruszeniu tortownicą będzie lekko drżeć tylko środek sernika.

Wystudzić w piekarniku.
Potem dobrze jest trzymać sernik przez kilka godzin w lodówce.
Udekorować wedle uznania.

Smacznego :)

#sernik #ciasto #foodporn #gotujzwykopem #gotowanie #gotujzmikroblogiem
Pobierz
źródło: comment_jAn91gRMzFO45eD13AcIjVWvDqYetSwm.jpg
  • 6