Wpis z mikrobloga

@Jurigag: Drogi Panie, dobre jest to co pozwala szybko napisać aplikacje, która zarabia pieniądze. A jaki to język programowania, czy framwework, to już sprawa podrzędna
  • Odpowiedz
@hoRacy: Nie panie, dobre to je to czego koszta utrzymania nie rosna wykładniczo z ilością napisanego kodu :)

@billy0o: to się sprawdza tylko w projektach, które faktycznie są rozwijane w nieskończoność, a nie takich, które mają po prostu działa i raz na jakiś czas mieć rozwinięte funkcjonalności.

Idąc tym tropem - w świecie IT puknie się każdy w czerep, jeśli do nowego "startupu" wybierze się PHP, bo to
  • Odpowiedz
to się sprawdza tylko w projektach, które faktycznie są rozwijane w nieskończoność

@hoRacy: I tak i nie. Bardzo rzadko da się precyzyjnie określić czas życia projektu. Z doświadczenia wiem, że tylko stronki na jednorazowy event zdychają na zawsze. Nawet stronki konkursowe są używane ponownie (kolejne edycje) i za każdym razem dokleja się im jeszcze więcej gówna.

Idąc tym tropem - w świecie IT puknie się każdy w czerep, jeśli do
  • Odpowiedz
@hoRacy: Poza tym co powiesz biznesowi jak ten przyjdzie i powie no hoRacy ten system jednak co mial byc na chwile jednak zostanie tam w firmie i wlasciciel chce go dalej rozwinac. I co powiesz? Hehe no wiesz Maciej, mowiles ze to zdechnie wiec napisalem to c-----o w larwie i teraz trzeba to zaorac xDXD HEHEHE

Nie k---a. Pobawisz sie jeszcze chwile stwierdzisz ze to p--------z, rzucisz wypowiedzenie i pojdziesz
  • Odpowiedz
  • 0
@billy0o ale z drugiej strony od wielu lat jestem specjalistą od zadań specjalnych - przejmuje takie nowotwór, doklejam do nich na taśmę klejąca lepiej napisany fragment u wszystko dalej zarabia dla klientów. A o to finalnie chodzi
  • Odpowiedz
@hoRacy: no jak chcesz sie babarac w takim kodzie to masz racje. Mozna wiele wiecej zarobic niz na typowym bezstresowym mid. Ale czy warto? Na to sobie sam musisz odpowiedziec.. Tylko nie próbuj ukrywać faktu, że dobra architektura ma wartość biznesową, bo to sie nazywa ignorancja.
  • Odpowiedz
@hoRacy: Z resztą życie weryfikuje, juz mialem kilka razy przypadek, że klient sam przyszedł z takim rakiem i prosił o pomoc. Wcale sie nie zdziwił jak zaproponowałem zaoranie wszystkiego i postawienie od 0.
  • Odpowiedz